Európai Sporthét

Az Európai Sporthét az Európai Bizottság kezdeményezésére indult 5 évvel ezelőtt. Célja, hogy az egész kontinensen népszerűsítse a sportot és a testmozgást, arra ösztönözze a lakosságot, hogy egy héten keresztül minél többet mozogjanak és ennek hatására az év további részében is aktívak maradjanak. 

Az Európai Sporthét mára az EU legnagyobb szabadidősport projektjévé nőtte ki magát, a hazai koordinációt és népszerűsítést a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) végzi. Az eseménysorozathoz csatlakozott a Szolnoki Sportcentrum – Sportiskola is, szeptember végén 4 rendezvény is az Európai Sporthét szellemében zajlott.

 

56. Tiszaligeti Napok – 2019. szeptember 18-21.

A Tiszaligeti Napok keretében a jelentkezők 17 sportágban, közel 60 kategóriában 4 napon keresztül mérhették össze tudásukat. Az idei évben közel 4 000 fő nevezett. A kiemelt, szombati nap során 3200 gyermek és felnőtt vett részt programjainkon. A felnőttek körében legnépszerűbbek a kerékpáros, illetve tenisz versenyek voltak. A gyerekek legszívesebben tűzharcban és labdarúgásban mérték össze tudásukat. A Tiszaligeti Napok keretében először meghirdetett street workout verseny is nagy érdeklődésnek örvendett.

 

Szenior Sportnap – 2019. szeptember  24. 9:00

2019. szeptember 24-én reggel 9 órátol került megrendezése a Szenior Sportnap, a Széchenyi lakótelepen található Zöld Házban a szenior korosztálynak rendeztünk sportnapot. A mozgásformákat az idősödő korosztály igényeihez igazítottuk. Az időskori mozgás pozitív hatásai a prevenció és a rehabilitáció területén jelentkeznek. Jelen rendezvénnyel a preventív jellegű mozgás fontosságára szerettük volna felhívni a figyelmet, és lehetőséget biztosítani az érdeklődőknek az ajánlott mozgásmennyiség végrehajtásához. A rendezvényen 76 fő vett részt, akiknek 83%-a nő volt, illetve a szabadidősportolók 11%-a betöltötte a 75. életévét. Ehhez igazítottuk a mozgásformákat is: ízületkímélő preventív torna és funkcionális edzés szolgálta a résztvevők egészségét.

 

Sportolj Velünk! – 2019. szeptember  26. 9:00

A Széchenyi városrész lakóit vártuk sportos délelőttre 2019. szeptember 26-án. A mozgásformákat ebben az esetben is a szenior korosztály igényeihez igazítottuk: alapmozgásokra épülő sorverseny és ízületkímélő nordic walking várta a mozogni vágyókat. A rendezvény kezdetekor a megjelent 83 főből 15-en nordic walking túrára indultak. A sorversenyen így 68 fő indult: őket 4 csapatra osztottuk. A cél a mozgás volt, nem a versengés, így a rendezvény végén mindenki #BeActive pólóval és egyéb ajándékokkal lett gazdagabb.

 

VII. Tiszai Hal Napja – 2019. szeptember 28.

A nyári szabadtéri rendezvények zárásaként szeptember 28-án a Tiszai hajósok terén és a Tisza-parton vártuk az érdeklődőket. Célunk a halfogyasztás népszerűsítése és az egészséges életmód fontosságának tudatosítása. Ennek fontos része a rendszeres mozgás: akadálypályákkal vártuk a kihívást keresőket, valamint horgászversenyt rendeztünk. A közel 7500 kilátogatóból a sportos programelemeket több mint 2000 fő próbálta ki. A horgászverseny a felnőttek körében aratott nagy sikert, két akadálypályánk a gyermekeket vonzotta. A résztvevők az Európai Sporthét jegyében #BeActive-os ajándékokkal lettek gazdagabbak.