Hírek

Kajak-Kenu

Olimpiai Reménységek Versenye

Pozsony, 2019. szeptember 13-15.

Magyar éremeső a pozsonyi ORV-n

Múlt hétvégén rendezték meg a serdülő korosztály legrangosabb világversenyét, az Olimpiai Reménységek Versenyét Pozsonyban. A magyar versenyzők 48 érmet szereztek, a Szolnoki Sportcentrum – Sportiskola kajakosai újra remekeltek. Zupkó Vanda (U17) K-1 500 méteren aranyérmet szerzett, K-1 200 méteren pedig harmadikként ért célba.

Tamási Zsombor (U17) K-1 500 méteren ezüstérmet, K-1 1000 méteren pedig bronzérmet szerzett.

Gratulálunk a versenyzőknek, valamint felkészítő edzőiknek, Czeglédi Gábornak és Folláth Jánosnak.

B. Nagy Pál Sportcsarnok

Tesztüzem a B. Nagy Pál Sportcsarnokban

Az előző években jelentős fejlődést értünk el a fiatalok sportja, az utánpótlás-nevelés területén. A szakmai programokon túl a sportlétesítmény infrastruktúra fejlesztésében is komoly előrelepések történtek, melyek mind a tehetséggondozást, a fiatalok sportját, az egészséges életmódot segítik.

A Véső úti Sportközpontot érintően több létesítményfejlesztés is szerepel, ennek keretében valósult meg a B. Nagy Pál Sportcsarnok teljes felújítása, illetve bővítése.

Hétfőn a kosarasok és vívók már birtokba vehették a létesítményt, és az edzések is elkezdődtek. A sportolókkal és az edzőkkel Szalay Ferenc polgármester is bejárta és megtekintette a csarnokot, aki szerint a létesítmény a vártnál is szebb lett. Kiemelte, hogy a Szolnoki Sportcentrum a kivitelezés során végig arra törekedett, hogy minden kritériumnak megfeleljen az új létesítmény, ez véleménye szerint sikerült is.

Szép és modern környezetben edzhetnek a gyerekek, a vívók a kosárlabda pálya mellett és az emeleten is helyet kaptak, látványosan nőttek a lehetőségeik. Mindkét szakosztály sportolói nagyobb, tágasabb termekben, szép és modern környezetben edzhetnek a jövőben.

Megszépültek a vizesblokkok, de újak is épültek. Irodákat alakítottak ki az edzőknek és a játékvezetőknek, van tárgyaló, mindkét sportág számára sportszertár és konditerem is.

A hivatalos átadó a tervek szerint a hónap végén lesz.

Verseghy Ferenc Gimnázium

Sportudvar a Verseghy Ferenc Gimnázium udvarán

Újabb jelentős állomásához érkezett Szolnok város mozgalmas diáksportélete. A Széchenyi körúti Sportiskolai Általános Iskola után a Verseghy Ferenc Gimnázium is sportudvarral gazdagodott pályázati támogatás segítségével.

A tudomány, a művészet, a kultúra mellett a sport területén is kiváló teljesítményt mutatnak az iskola diákjai, a kosárlabda utánpótlás pedig többéves hagyományra tekint vissza.

Köztudott, hogy az iskola egykori testnevelő tanára, Tiboldi Tibor volt az, aki a megyében és Szolnokon elsőként szereltette fel a kosárlabda palánkot a gimnáziumban, ezzel lehetővé tette a kosárlabda sport megismerését. Róla is megemlékeztek az átadó ünnepségen.

A beruházás a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. és Szolnok Város Önkormányzatának közös programja. Amíg a 70%-os részt a Sportcentrum gyűjtötte össze társasági nyereségadó felajánlásokból, addig a város a kötelező 30 százalékos önerőt biztosította a fejlesztésekhez, melyek mindegyikére a pályázatokat a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége írta ki.

Rózsa József ügyvezető igazgató és Gyurcsó Józsefné műszaki igazgató is elismerő oklevelet vehetett át Pogány Gyulától, a gimnázium igazgatójától.

Atlétika Magyar Liga Döntő

Atlétika Magyar Liga Döntő

Budapest, augusztus 24-25.
Keszthelyi Luca arany, Tóth Nikolett bronzérmes lett az atlétikai Magyar Liga döntőben.

A múlt héten rendezték meg Budapesten az atlétikai Magyar Liga döntőket ahol a szolnoki atléták szép sikereket értek el.
A serdülő korosztályban Keszthelyi Luca és Ecseri Angéla versenyzett.

Luca magasugrásban 163 cm- rel szép versenyzéssel magabiztosan nyerte a döntőt és így a serdülő liga bajnoki címet is.
Luca a magasugrás után még ötösugrásban is indult ahol 15,76 m-es ugrással az 5. helyet szerezte meg.

A serdülő korosztályban indult a ligaversenyen a még csak újonc korosztályú Ecseri Angéla távolugrásban.
Angi a listán a 16. helyen szerepelt még a verseny előtt , de szép ugrásokkal , kiváló versenyzéssel 473 cm-t ugorva végül is
az 5. helyen végzett

Az ifjúsági korosztályban Tóth Nikolett 800 m-es síkfutásban versenyzett ahol nagy csatát vívott a 2. helyért.
Niki végül is óriási versenyben 2,20 mp idővel a 3. dobogós helyen végzett és így megszerezte a bronzérmet.

Evezős VB – Linz

A Furkó Kálmán-Szabó Bence evezős páros a döntőben

A linzi világbajnokságon továbbra is versenyben van Furkó Kálmán (Tisza Evezős Egylet) és Szabó Bence (Győri Atlétikai Club) a könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesek versenyében.

Nem bízták a véletlenre, már a táv első felében biztosították a továbbjutást. Az orosz párossal együtt haladva második illetve harmadik helyen haladtak, elszakadva a mezőny végétől. A magyar kettes végül harmadik helyen kvalifikálta magát a legjobb 6 közé, így pénteken majd a döntőben szurkolhatunk nekik! Gratulálunk!

A döntő időpontja: péntek (Aug. 30.) 15:03
Közvetítés: www.worldrowing.com
A felkészítő edzők: Molnár Dezső, a Szolnoki Sportiskola evezős szakosztályának vezetőedzője és Alföldi Zoltán.

Forrás: Magyar Evezős Szövetség – Hungarian Rowing Federation

 

Sportolók köszöntése

Világbajnoki arany- és ezüstérmes kajakosokat köszöntött Rózsa József

Ma délelőtt Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum – Sportiskola ügyvezető igazgatója ünnepélyes keretek között köszöntötte Zupkó Vandát és Tamási Zsombort, ifjúsági világbajnoki arany- és ezüstérmes kajakosokat. Az elért sikerekhez gratulált még Tóth Erika gazdasági vezető és Erdélyi Gyuláné Sportiskola igazgatóhelyettes.

A Szolnoki Sportcentrum – Sportiskola kiváló kajakosai fantasztikus eredményt értek el augusztusban a Pietestiben (Románia) rendezett Ifjúsági és U23 Kajak-Kenu Világbajnokságon. Zupkó Vanda első helyezett lett ifi K1 1000 méteren, gyakorlatilag végig vezetve nyerte meg a versenyt.
A ifjúsági K4 egység, köztük Tamási Zsomborral 500 méteren második helyen végzett.

Rózsa József kiemelte, hogy hatalmas örömet jelentett mindenki számára az a pillanat, amikor értesültünk a világbajnokság eredményeiről, melynek kimagasló értéke van, nemcsak Sportiskolánk, hanem Szolnok város is méltán lehet büszke fiatal sportolóira, olimpiai reménységeire.

Rózsa József köszönetét fejezte ki a felkészítő edzőknek, Folláth Jánosnak és Czeglédi Gábornak, valamint gratulált Bordács Balázsnak, a Kajak-Kenu Szakoszály vezetőedzőjének.

Természetesen nem feledkeztek meg a sportolók szüleiről sem, az ő áldozatos támogatásuk nélkül ez a siker nem jöhetett volna létre, őket is köszöntötte az ügyvezető igazgató.

 

FIBA 3×3 Kosárlabda, Szolnok

FIBA 3×3 Kosárlabda

U18 Európa-Kupa Selejtező, U23 Nemzetek Ligája

Szolnok, 2019. augusztus 2-4.

Tizenöt ország 27 csapata 62 mérkőzést játszott a FIBA 3×3-as kosárlabda tornán Péntektől vasárnapig a Szolnokon.

Negyedik alkalommal költözött a Tisza partjára a fiatalok körében igen népszerű 3×3-as kosárlabda U18-as Európa Kupa-selejtező, és idén először az U23-as Nemzetek Ligája tornának is megyeszékhelyünk adott otthont.

Az időjárás nem kedvezett a sporteseménynek, pénteken és szombaton a Tiszaligeti Sportcsarnokban léptek pályára a csapatok, köztük a magyar női és férfi válogatottal.

Pénteken és vasárnap a FIBA 3×3 U23 Nemzetek Ligája Közép-európai régiója nemzetközi versenyének harmadik illetve negyedik állomását rendezték meg.
Pénteken a fiúk remekeltek, a Mokánszki Máté, Völgyi Marcell, Demeter Attila, Uros Rosic alkotta csapat az elődöntőben a lengyeleket 21:18-ra győzte le, és ezzel kivívta magának a döntőben való szereplést. Ott Románia csapatát sikerült legyőzni 19:16-ra, így a 3. állomást megnyerték.
A hölgyek azonban óriási csatában kikaptak az ukránoktól a fináléban, így Ukrajna mögött a második helyen végeztek.

Vasárnapra az időjárás is magára talált, így a Tiszai hajósok terén szurkolhatott a közönség a magyar csapatoknak a negyedik állomás meccsein. A fiúknak sajnos nem sikerült a bravúr, mert 16–14-re kikaptak a csoportgyőztes románoktól, így megelőzve a szlovákokat, Ukrajna mögött a második helyen végeztek.

A Bach Boglárka, Benke Sára, Doktor Anna, Kováts Gabriella összeállítású hölgyválogatottunk fordulatos mérkőzésen 20–14-re győzte le Csehországot, ezzel megnyerve a 4. állomást.

A csapat legközelebb is hazai közönség előtt lép pályára. A következő Nemzetek Ligája állomás is Magyarországon lesz, augusztus 29-én és 30-án Debrecenben szurkolhatunk a hölgyeknek.

Az U18-as Európa-Kupa meccseket szombaton és vasárnap játszották, az eső nem tántorította el a szurkolókat, szombat este közel ezren jöttek ki a Sportcsarnokba, hogy biztassák a magyar csapatokat. A fiú csapat, köztük a szolnoki Orbán Bendegúzzal egy győzelemmel és egy vereséggel zárta a napot, először 21-7-re nyertek Montenegró ellen, majd a folytatásban 17-13-ra kikaptak az észtektől.
A lányok (Dénes Anna, Varga Eszter, Szerencsés Tamara, Révész Luca) viszont mindkét találkozójukon diadalmaskodtak, előbb a litvánokat, majd a törököket utasították maguk mögé, így magabiztos játékkal bejutottak a vasárnap esti elődöntőbe.

Vasárnap a Tiszai hajósok terén folytatódtak a mérkőzések is, Szarvas Gábor tanítványai előbb magabiztosan 21–7-re verték Svájcot. A zárómeccsen azonban hatalmas csatában 14–10-re kikaptak a belgáktól, ezzel a harmadik helyen végeztek csoportjukban.

A helyosztó mérkőzéseket a belga és a litván férfi U18-as csapat nyerte. Nőknél sikerült a törökök mellett a magyar lányoknak is győzniük, így ők is egyenes ágon jutottak ki innen az EB-re.

Ifi, U23 Kajak-Kenu VB

KAJAK-KENU SIKEREK🥇🥈

Egy arany- és egy ezüstérem a Ifjúsági és
U23 Világbajnokságon – Pitesti, Románia 2019. augusztus 1-4.

Sportiskolánk kiváló kajakosai fantasztikus eredményt értek el a hétvégi világbajnokságon. Zupkó Vanda első helyezett lett ifi K1 1000 méteren, gyakorlatilag végig vezetve nyerte meg a versenyt.

A ifjúsági K4 egység, köztük Tamási Zsomborral 500 méteren második helyen végzett. (Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Tamási Zsombor, Vajda Bence).

Szívből gratulálunk Vandának, Zsombornak, és felkészítő edzőiknek, Folláth Jánosnak és Czeglédi Gábornak.

FIBA 3×3 Sajtótájékoztató

FIBA 3×3 Sajtótájékoztató

2019. július 30.

Szalay Ferenc polgármester és Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón számolt be az augusztus 2-án kezdődő FIBA 3×3 kosárlabda tornáról és a sporteseményt kísérő rendezvényekről.

Polgármester úr büszkén tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy idén immáron negyedik alkalommal költözik a Tisza partjára az igen népszerű FIBA 3×3-as kosárlabda U18 Európa Kupa Selejtező. Igazi megtiszteltetés, hogy a korábbi évek pozitív tapasztalatai alapján idén az U23 Nemzetek Ligája verseny szervezésével és bonyolításával is a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.-t bízták meg.

Így 3 napon át reggel 9 órától este 11 óráig tartanak a mérkőzések a Tiszai hajósok terén felállított szabadtéri pályákon. A nemzetközileg is elismert sporteseményre 15 országból érkeznek a csapatok, többek között Belgium, Svájc, Görögország, Litvánia, Törökország, Szlovénia, Montenegró, Csehország csapatai képviseltetik magukat a sporteseményen.
Természetesen a magyar női és férfi 3×3-as válogatottja is megtalálható a csapatok között, így a Szolnokra látogató szurkolók a magyar csapatoknak is szurkolhatnak.

A sportrendezvény programját a mérkőzések közötti szünetekben extrém sportbemutató, tánc show és vetélkedő színesíti.

Rózsa József kiemelte, hogy ebben az évben közel egyhetes rendezvénysorozatról van szó, keddtől vasárnapig zajlanak az események a Tiszai hajósok terén.

A FBA 3×3 kosárlabda tornához közvetlenül kapcsolódik a FILMKOSÁR# elnevezésű program, amely ingyenes nyáresti kikapcsolódást nyújt az egész család számára.

Ennek keretében 2 filmet nézhetnek meg az érdeklődők a Tiszai hajósok terén.
2019. július 30. – 21:15 – Bohém Rapszódia
2019. július 31. – 21:15 – Kincsem

Másik, a Z generációt célzó #szembeNézős programjukat július 30. és augusztus 1. között rendezik meg szintén a Tiszai hajósok terén. Nyári filmvetítések, pódiumbeszélgetések, koncertek zajlanak a kortárs fiatal generációk útkereséséről, jövőképéről.

 

Evezés – Világbajnoki bronzérem

EVEZÉS – VILÁGBAJNOKI BRONZÉREM

Tíz éve nem látott magyar siker a Sarasotában zajló U23-as vb-n

A szolnoki Furkó Kálmán és a győri Szabó Bence alkotta könnyűsúlyú kettes óriási, rég nem látott magyar sikert ért el a Floridában zajló korosztályos evezős-világbajnokságon, bronzérmet szereztek a fináléban.

A Sarasotában (USA) rendezett U23-as Világbajnokság szombati döntőjében a páros a táv legnagyobb részében a negyedik helyen haladt, az ausztrál hajótól egy másodperccel lemaradva. Kálmán és Bence egy rendkívül jól kivitelezett hajrával folyamatosan jött fel az éremszerző pozíciók felé az utolsó 300 méteren, végül az ausztrálokat megelőzve, csupán 9 századmásodperccel maradtak el az ezüstéremtől. Így a mieink az olasz és német egységek mögött harmadikként értek célba, ezzel egy szenzációs világbajnoki bronzérmet nyerve!

Történelmi eredmény ez, hiszen Magyarország 10 éve, a 2009-es Simon-Juhász ezüstérem óta nem nyert U23 világbajnokságon érmet.

Külön öröm számunkra, hogy a versenyzőket a Szolnoki Sportcentrum – Sportiskola Evezős Szakosztályának vezetőedzője, Molnár Dezső készítette fel a világbajnokságra.

Szívből gratulálunk az egységnek és edzőjüknek!

Fotó: Czucz Bálint