ATLÉTIKA

Szakosztály

Képgaléria

Edzők és elérhetőségeik

Ecseki Tibor

Ecseki Tibor

vezetőedző / ugrás, összetett

30/574-3441

Bencsik Pál / edző (utánpótlás)
Ecseki Dániel / edző (sprint, gátfutás)
Fábián Miklósné / edző (utánpótlás)
Gál Mihály / edző (utánpótlás, dobások)
Keszthelyi Ferenc / edző (utánpótlás)
Orbánné Varga Éva / edző (utánpótlás)
Telepovszki Olga / edző (utánpótlás)
Varga Ádám / edző (utánpótlás, távol-hármas ugrás)

Szakosztályunkról, sportágunkról

A Szolnoki Sportcentrum – Sportiskola megalakulásától, tehát 1993-tól működik atlétika szakosztály.

A „sportok királynője” a sportmozgás alapja. Az atlétika nagy hagyományokkal rendelkezik városunkban, hiszen világversenyek dobogósai, döntősei, részvevői a sportolóink, és számtalan országos csúcstartó, válogatott, korosztályos és felnőtt országos bajnok nevelkedik, nevelkedett Szolnokon.

A legeredményesebb neveltünk Kővágó Zoltán, az athéni olimpia ezüstérmes diszkoszvetője.

A szűrést, toborzást Szolnokon és a környező településeken a szakosztály edzői végzik. A fiatalok a sokoldalú és speciális képzés, képességfejlesztés után kerülnek a képességeik alapján a megfelelő szakági edzőhöz.

Szakosztályunk létszáma éves átlagban 130-140 fő, ez tekinthető jelenleg a szolnoki atlétika elsődleges utánpótlásának, jövőjének.

A közös munkában 6 edzőkolléga vesz részt, akik elhivatottságukkal és szaktudásukkal jelentős mértékben hozzájárulnak a versenyzők eredményes fejlődéséhez.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az atlétika edzéseinknek helyet adó központ, a Véső úti Sporttelep jelentős átalakuláson, fejlesztésen esik át, így szolgálva a fiatalok sportszakmai előrelépését.

Ez egy olyan sportág, amiben megtalálod a kedvedre való és a képességeidnek megfelelő versenyszámot.  Csatlakozz hozzánk, ha még nem találtad meg a számodra megfelelő mozgásformát, nálunk biztosan találsz olyat, ami kedvedre való.

– Gyors vagy? – Kitartó vagy? – Magasra-messzire ugrasz? – Nagyot dobsz? – Mindenben jó vagy?

Gyere, éppen rád van szükségünk!

Az atlétika a természetes mozgásformákat, a járást, a futást, az ugrást és a dobást foglalja magában. E mozgások rendszeres gyakorlása hozzájárul az egészség megőrzéséhez, tökéletesíti az ember alapvető mozgáskészségét, fejleszti fizikai képességeit, és elősegíti az értelmi, erkölcsi és akarati tulajdonságok helyes kialakítását, alapja az iskolai testnevelésnek.

Az atlétika elterjedtsége és színvonala meghatározhatja egy ország test- és sportkultúráját, és joggal tekinthető úgynevezett alapsportágnak.

Kiemelkedő eredményeket atlétikában csak sokoldalú alapképzettség folyamatában, mind magasabb szintű és tartalmú gyakorlással lehet elérni. Az eredményeket általánosan elismert és egységesen szabályozott mérőeszközök alkalmazásával a világon mindenütt szigorú ellenőrzés mellett regisztrálják, majd nyilvánosságra hozzák.

Néhány rövid tájékoztató adat az atlétikáról: versenyszámai öt nagyobb csoportba sorolhatóak. Futás, ugrás, dobás, gyaloglás és összetett versenyek. Világszerte pontosan és azonos feltételekkel megállapított szabályok biztosítják az atléta versenyen elért eredményeinek hitelességét.

A közel százötven év alatt kialakult atlétikai versenyrendszereken belül ma már több mint negyvenféle versenylehetőség áll rendelkezésre. Természetesen az atléták nemük, koruk és felkészültségük szerint választhatnak a versenyzés valamennyi lehetősége közül. Az atlétikai versenyek általában látványosak, a kidolgozott mozgásformák esztétikusak, a különböző korú versenyzők egymás elleni küzdelmei és az elért eredmények hitelesek, a győzelem a versenyzés tiszta örömét jelenti.

SZERETNÉD MAGAD KIPRÓBÁLNI?
GYERE, LÉGY A CSAPATUNK TAGJA!

Friss versenyeredmények

Dunakeszi VSE Fedettpályás Gyermekversenye

2020. január 11.

Résztvevők: 2008 – 2009-2010-ben született gyerekek (UTE, Csepeli DAC, Vác, Veresegyház, Dunakeszi, Szolnok csapatai)

A szolnoki csapat tagjai:

  1. Strigel Krisztián (szül.: 2009) – 60 méter futás és távolugrás
  2. Farda Hunor (szül.: 2009) – 60 méter futás és távolugrás
  3. Marton Ádám (szül.: 2009) – 60 méter futás és távolugrás
  4. Kulin Flórián (szül.: 2009) – 60 méter futás és távolugrás
  5. Vereczkei Csongor (szül.: 2009) – 60 méter futás és távolugrás
  6. Hoffer Zétény (szül.: 2009) – 60 méter futás és távolugrás
  7. Gera Alexa (szül.: 2010) – 60 méter futás és távolugrás
  8. Mondi Napsugár (szül.: 2011) – 60 méter futás és távolugrás
  9. Kovács Kloé (szül.: 2011) – 60 méter futás és távolugrás
  10. Lukács Edina (szül.: 2008) – 60 méter futás és távolugrás

Eredmények:

Strigel Krisztián: 60 m – II. hely (8.9) és távolugrás – III. hely (4.11)

Marton Ádám: 60 m – III. hely (9.0) és távolugrás II. hely (4.11)

Farda Hunor: 60 m – “B” döntő I. hely (összességében V. hely)

Lukács Edina: 60 m – “B” döntő I. hely (összességében V.hely)

Mondi Napsugár: 60 m – “B” döntő IV. hely (összességében VIII.hely)

Az elért eredmények a versenyt megelőző edzések számát ill. a felkészülési feltételeket tekintve megfelelőek; bizonyos gyerekek esetében pedig nagyon jónak mondhatók. Kiemelkedik Strigel Krisztián és Marton Ádám eredménye, annak ellenére, hogy Krisztián esetében a távolugrás rohama nem volt pontos, kétszer ugyanis belépett. Figyelmet érdemel Farda Hunor távolugrás eredménye (3.90), mivel jócskán megjavította eddigi teljesítményét. Lukács Edina élete első versenyén vett részt és szépen bizonyított 60 méteres síkfutásban. “B” döntős lett, amit magabiztosan nyert.

Kiemelném még Mondi Napsugár és Kovács Kloé 2011-ben született kislányok teljesítményét, mert 2010-ben született lányokkal kellett összemérni erejüket. Napsugár 60 méteren beverekedte magát a “B” döntőbe, ahol végül is IV. helyen zárt. Említésre méltó a két lány távolugrás eredménye, hiszen a 2011-ben született lányok között csak ők ketten ugrottak 3 méteren felül: Napsugár 3.14 métert, Kloé pedig 3.05 métert.

Összességében elmondható, hogy ez a verseny jó kiindulási alapot adott a felkészülés további irányának meghatározására.

Szolnok, 2020.01.14.

Fábián Miklósné edző