Ünnepélyes keretek közt átadták a Szolnoki Atlétika Központot

és a Véső úti Strandfürdőt.

A Véső úti Sportközpontot érintő beruházás részeként a Magyar Állam támogatásával megépült a Szolnoki Atlétikai Központ, a Modern Városok Program keretében megújult a strandfürdő, és a Településfejlesztési Operatív Program keretében pedig kialakításra került a központi parkoló közműfejlesztéssel.

Dr. Fazekas Attila Erik, az EMMI sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy mindig nagy öröm, amikor egy fontos sportlétesítmény beruházása valósul meg, különösen így van ez jelen esetben, amikor az atlétika mellett egy másik alap sportágnak, az úszásnak is otthont adnak az elkészült fejlesztések.

Hozzátette, hogy korszakos jelentőségű Szalay Ferenc szolnoki polgármester azon intézkedése, hogy az országban egyedülálló módon és először bevezette a városban a mindennapos testnevelést. Ezt az innovatív ötletet azóta az egész országra kiterjesztette Magyarország Kormánya. Az elmúlt 10 évben a sport stratégiai ágazat, ennek részeként Dr. Fazekas Attila biztos abban, hogy pezsgő sportélet helyszínei lesznek az új sportlétesítmények, a strandfürdő pedig a „Minden gyerek tanuljon meg úszni” program megvalósulását is segíti. Hozzátette még, hogy Szolnok városában különösen igaz az, hogy a szabadidős célú úszás közügy, így a fejlesztés ebben a tekintetben is kiemelt jelentőséggel bír.

Akárcsak a Szolnoki Atlétikai Központ beruházás megvalósulása, hiszen az itteni sportolók jelenthetik annak a zálogát és garanciáját, hogy adott esetben már a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon a magyar csapat minél eredményesebben szerepeljen.

Gyulai Miklós a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke kitért arra, hogy 2015 novemberében született meg az a támogatási szerződés, mely a Véső úti sporttelep újjáépítéséről szólt. A szolnoki atlétika mindig is meghatározója, gyakran főszereplője volt a magyar atlétikai életnek, bízik abban, hogy ezzel a modern, minden igényt kielégítő létesítménnyel kiegészülve a jövőben is számíthat a magyar atlétika az itt kinevelődő versenyzőkre, akik méltó követői lehetnek a korábbi nagyságoknak.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő asszony beszédében kiemelte, Szolnok a sport városa, a fejlesztés megvalósulásával pedig a lakók visszakapnak egy olyan sok-sok várostörténeti emlékkel bíró komplexumot, amely a szolnokiak lelkében benne van. Hozzátette, a környék kap egy új infrastrukturális rendszert, egy lüktető, dinamikus városrész alakul.

Szalay Ferenc polgármester beszédében kifejtette, hogy az egészséges életmódra nevelési program részeként a gyerekek sportjának támogatása, a gyerekek sporttehetségének kibontakoztatása, ennek hozadékaként az egészségük megőrzése az egyik legfontosabb dolog. Örömmel számolt be arról, hogy újjáélesztik a régi városi programot, visszahozzák az iskolák közötti atlétikai és úszóbajnokságot, megadva minden gyereknek a lehetőséget a mozgásra.

Kifejtette, hogy a Véső út és térsége egy komplex városrehabilitációs program során újult meg, ennek keretében adták át 2019 szeptemberében a B. Nagy Pál Sportcsarnokot, benne a vívó- és kosárlabdacsarnokkal, és készült el most az atlétikai központ és a strandfürdő. A városrészt érintő projekt a többi között csatornaberuházást, a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését, a közvilágítási rendszer korszerűsödését, új autóbuszjárat indítását, úthálózat-felújítást, parkolók kialakítását, fák ültetését tartalmazza a terület- és településfejlesztési program forrásából.

Rózsa József, a létesítményeket üzemeltető Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a beruházás részleteiről számolt be.

A megújult fürdőben a téli szezonban az 50 méteres fedett úszómedence (24-27 °C), és a kültéri termálmedence (35-36 °C), üzemel. A járványhelyzetre való tekintettel a november 1. és december 31. közötti időszakban csak 10 alkalmas bérlet vásárolható, amelyet kizárólag december 31-ig lehet felhasználni.