Szakosztályunkról, sportágunkról

A megyeszékhely legrégebbi szakosztálya az evezősöké, akik már 1901-ben Tisza Evezős Egylet néven megalakították az első helyi evezős egyesületet. A Szolnoki Sportcentrum – Sportiskolához 2004-ben csatlakozott szakosztályunk.

Az evezős szakosztály több, mint tíz esztendős tagsága alatt számtalan nemzetközi és magyar bajnoki címet gyűjtöttek a sportolóink, akik közül többen bekerültek a korosztályos válogatottba.

A szakosztály egyik legfontosabb szerepe és tevékenysége a sport szeretetének megismertetése, az egészséges életmódra nevelés. Természetesen a város jó hírnevének és a sportág szépségeinek öregbítését, megismertetését is fontos feladatnak tartjuk.

Az edzések 2 edző irányításával zajlanak, melyek mindennap látogathatók a Tisza-Zagyva torkolatánál található Evezős Edzőközpontban. Szakosztályunk 35-40 gyermekből áll, akik edzőikhez hasonlóan szintén teljes szívvel, alázattal és fegyelemmel sportolnak.

Számos sikeres magyar bajnoki cím, diákolimpiai győzelmek és további sikeresen megvívott versenyek mellett kiemelendő Szabó Márton teljesítménye, aki a 2014-es esztendő sikerei alapján 2015-ben megkapta Magyarország legeredményesebb sportiskolás evezőse megtisztelő címet.

Szakosztályunkat szeretnénk a továbbiakban bővíteni, fejleszteni, így szeretettel várunk minden érdeklődő fiatal sportolni vágyót edzéseinken.

Nagy örömmel és szeretettel köszöntjük honlapunk olvasóit, és bízunk benne, hogy e rövid összeállítás felkelti majd érdeklődésüket e testet fejlesztő, lelket és a néző szemét pedig gyönyörködtető, természetes környezetben – a vízen – űzhető, csodálatos sportág – az evezés – iránt.

Ha bővebben érdeklődik/érdeklődsz az evezős szakosztály története, munkája, dicsőségtablója és versenyeredményei iránt, ajánljuk a Tisza Evezős Egylet honlapját, mely a www.tiszaee.hu címen érhető el.

MIÉRT AJÁNLJUK MINDEN FIATALNAK, HOGY SZÁMOS SPORTÁG KÖZÜL ÉPP AZ EVEZÉST VÁLASSZA?

 • Természetes környezetben, pormentes helyen, a szabadban, jó levegőn – a vízen – űzhető sport.
 • Segíti a varázslatos természet, annak törvényeinek, valamint a vízi világnak a megismerését, megértését.
 • Gazdag nemzetközi és hazai hagyományokkal rendelkezik.
 • Minden izmot megmozgat, és egyúttal harmonikusan fejleszt – mindezt a porcok és izületek túlzott igénybevétele, megerőltetése nélkül.
 • Rendkívül hatékonyan fejleszti, erősíti a légző rendszert, ezáltal növeli a vitálkapacitást.
 • A nyár tele van különböző színhelyeken megrendezésre kerülő, mindenkinek önmaga és csapata kipróbálására lehetőséget biztosító versenyprogrammal.
 • Mód kínálkozik mind csapathajókban, mind pedig egyesben történő evezésre, sportolásra, versenyzésre.
 • Lehetővé teszi az értelmes szabadidő-eltöltést, kulturált szórakozást, kikapcsolódást.
 • A közösség által történő nevelési módszer segítségével rendszerességre, felelősségtudatra, céltudatosságra nevel, egészséges önbizalmat, magabiztosságot ad, mely tulajdonságok nélkülözhetetlenek társadalmunkban az mindennapi érvényesüléshez.

JAVASLATOK

Ahhoz, hogy valaki ezt a sportot készségszinten elsajátíthassa, rengeteg szorgalomra, elszántságra, kitartásra, önfegyelemre van szükség. Ezek megszerezhető tulajdonságok, azonban fejlesztésükhöz sok időre és folyamatos gyakorlásra van szükség. Nem szabad feladni rögtön az első sikertelenség, kudarc után! Az edzők segítenek átjutni a holtpontokon, és támogatják a fiatalokat céljaik elérésében. Senki nem született evezősnek, de kitartó munkával már sokan azzá váltak! Ez az út minden gyerek számára nyitva áll! Ha bajnok nem is lesz mindenkiből, de amennyiben egészséges sportemberré – nem pedig a drog, alkohol, nikotin rabjává – válik és eléri az önmaga számára kitűzött célt, akkor elégedett lehet. Nem dolgozott hiába. Biztosak vagyunk abban, hogy az edzéssel, evezéssel eltöltött időre egész életében szívesen és szeretettel fog emlékezni. Gyakorlat teszi a mestert, a leevezett kilométerek pedig az evezősbajnokot!

Úgy gondoljuk, rövid tájékoztatónkkal felkeltettük sok gyerek és szülő érdeklődését. Szeretettel várjuk jelentkezésüket szakosztályunkba, és amennyiben valaki evezőssé válik, reméljük, hogy egykor majd a Szolnoki Sportiskola SE jó hírnevét fogja öregbíteni.

Az edzések helyszíne: Szolnok, Szabadság tér 9. sz.

Az evezős sport eszközei

Az evezős sport eszközei a hajók és az evezőlapátok. Ezek formája, anyaga, gyártásuk technológiája mindig az adott kor technikai színvonalát tükrözi. Természetesen mai szemmel nézve a régebben készült eszközök kezdetleges kivitelűek voltak.
Mára a hajóépítésből és az evezőgyártásból a klasszikus faanyagot teljesen felváltották a különféle műanyagok. A korszerű eszközök számos előnye mellett nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy rendkívül drágák és szakszerűtlen használat esetén pillanatok alatt tönkremennek.
Az eszközök tekintetében a fejlődés napjainkig folyamatos, azonban a versenyeken használt eszközöknek a FISA (Nemzetközi Evezős Szövetség) és egyúttal a MESZ (Magyar Evezős Szövetség) szabályainak meg kell felelniük. Vannak bizonyos méret-, súly- és kivitelbeli korlátok.

Az evezőshajó tartozékai
 • Gurulóülés: Az evezős láberejének hasznosítását, a kocsipályán elmozduló, acéltengelyre erősített műanyagkerekekkel ellátott gurulóülés, vagy más néven kocsi teszi lehetővé.
 • Sín: A kerekek vezetősínben, kocsipályán mozognak. A sín hossza kb. 75 cm.
 • Lábtartó: A hajó két koszorúlécéhez és a hajógerinchez erősített lábtartó vagy lábtámasz az elrugaszkodást teszi lehetővé.
 • Villa: Az evezőlapát feltámasztását szolgálja. A villának és így a lapát feltámasztási pontjának magassága állítható.
 • Forgó: Az evezőlapát feltámasztásának helyén az elfordulást forgó, evezőszsargonnal tulipán biztosítja. A tulipán dőlésszöge állítható.
 • Kormány: A kormány a hajó irányítását biztosítja. Lehet külön kormányos által kezelt kézi-, vagy evezős által kezelt lábkormány.
 • Svert: A svert a hajó síkban való vezetését teszi lehetővé.
Az evezés technikai része

A technika fogalmán az evezés gazdaságos mozgásfolyamatát értjük, a minél jobb teljesítmény elérése érdekében. Ezt a mozgásfolyamatot a tanulás időszakában a tudattal kell kontrollálni. A gyakorlással a mozgásfolyamat mind jobban automatizálódik, de a haladó evezősök számára is szükségesek a technika csiszolását célzó edzések, ahol a tudat kontrollja fennmarad.

Az evezés ciklikus szerkezetű (ismétlődő) mozgásforma, amely két fő fázisra – az áthúzásra és az előre jövetelre – bontható. Az áthúzás a vízfogással kezdődik, amikor az evezőlapát tollak teljes terjedelmükkel a vízben vannak. Az áthúzási folyamat végén következik be a szabadítás a tollak vízből való kiemelésével. Az előrejövetel a kocsival a hajó fara felé történő mozgást jelenti. A hajó minél egyenletesebb sebességgel történő siklása érdekében, a vízfogásnak és a szabadításnak – tehát a fordulópontoknak –
döntő jelentősége van.

A versenyevezésen belül két szakágat különböztetünk meg, nevezetesen a váltott evezést (idegen szóval oar) és a pár evezést (idegen szóval scull). A laikus számára legkönnyebben szembetűnő különbség a két vállfaj között az, hogy míg a váltott evezésnél egy evezős csak az egyik oldalra (jobbra vagy balra) evez, tehát egy evezőlapátot kezel, addig a párevezésnél, az evezős mindkét kezében van egy-egy evezőlapát.

A vízi munkának a fortélyait, technikai részét bővebben e tájékoztatónak nem célja ismertetni, mivel szükséges ehhez az eszközöknek (evező, hajó) a jelenléte, szerkezeti részeinek alaposabb ismerete, a mozgásfolyamat vizuális szemléltetése, valamint az edző és a tanítvány személyes közreműködése. Annyit elárulhatunk, hogy aki megpróbálja, az tapasztalni fogja, hogy az evezés a látszat ellenére meglehetősen bonyolult mozgásfolyamat, a jó technika elsajátításának egyik elengedhetetlen feltétele a sok-sok leevezett kilométer.

Az evezés hazánkban idényjelleggel űzhető, illetve a kívánt fizikai kondíció megszerzése, fokozása és fenntartása a felkészülés időszakától függően több- kevesebb szárazföldi edzést kíván. Ez többnyire futást, lépcsőn való felugrálást, ergométerezést, tanmedencézést és súlyzóval végzett különféle gyakorlatokat jelent. Végrehajtásuknál követelmény a helyes technika. Jó evezősteljesítmény eléréséhez, a szárazföldi edzések lelkiismeretes elvégzése is szükséges.

Versenyeredmények

Ismét Európa-bajnok a magyar könnyűsúlyú kettes: Furkó Kálmán és Szabó Bence!

A müncheni kontinensviadal zárónapján óriási magabiztossággal nyerte második Európa-bajnoki aranyérmét férfi könnyűsúlyú kettesünk! Kálmi és Pocok a fináléban is faképnél hagyta vetélytársait!

Furkó Kálmán és Szabó Bence a címvédés céljával rajtolt el a könnyűsúlyú kettesek fináléjában, amelyben a szlovén, és a török csapattal vívtak meg. Alföldi Zoltán, és Molnár Dezső tanítványai a pénteki helyosztó futamban elképesztően domináltak, hét másodpercet vertek a 2. helyen beérkező törökökre, és kilencet déli szomszédainkra.

A fináléban a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola és a Győri Atlétikai Club-Evezős Szakosztály versenyzői előtt kezdetben minimálisan vezetett a szlovén hajó, ám az első 500 méter után már a mieink voltak előrébb. Féltávnál már több mint egy hajóhossz előnyben voltak a Kálmiék a szlovének előtt. Ezután pedig végképp elvarrták a szálakat a mienk, és magabiztosan vezettek, majd nyertek! A török hajó 8, a szlovén 15 másodpercet kapott a immár kétszeres Európa-bajnok csapattól!

Gratulálunk második Európa-bajnoki címükhöz Kálminak és Pocoknak, valamint edzőiknek Alföldi Zoltánnak és Molnár Dezsőnek!

Fotó: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség
Forrás: Magyar Evezős Szövetség

Világbajnoki Bronzérem

Tíz éve nem látott magyar siker a Sarasotában zajló U23-as vb-n

A szolnoki Furkó Kálmán és a győri Szabó Bence alkotta könnyűsúlyú kettes óriási, rég nem látott magyar sikert ért el a Floridában zajló korosztályos evezős-világbajnokságon, bronzérmet szereztek a fináléban.