Sportlétesítmények
 
    

Létesítmény-fejlesztések
   
Létesítmény-fejlesztéseinkről
   
Folyamatban lévő fejlesztések
  Véső Úti Sportközpont fejlesztése
     
Megvalósult fejlesztések
  Feltöltés alatt...
     

Sportlétesítmények
   
Irodaépület (főépület)
  Központi irodaépületünk
     
Tiszaligeti szabadtéri sportpályák
  Tiszaligeti műfüves labdarúgó pálya
  Palánkos műfüves pálya
  Bitumenes kosárlabda- és kézilabda pálya
  Műanyagborítású kosárlabda- és kézilabda pálya
     
Tiszaligeti Városi Sportcsarnok (körcsarnok)
  A sportcsarnok bemutatása
     
Tiszaligeti Squash Club
  Fallabda tudnivalók, árlisták, felhívások
     
Tiszaligeti Kajak-Kenu Ház
  Kajak-Kenu Ház edzéshelyszín bemutatása
     
Holt-Tiszai Vízisport Telep
  Vízfelület, verseny- és edzőpálya
  Épületek, szolgáltatások:
    szálláslehetőség
    edzőtáborok, versenyek
    rendezvények
    bérleti lehetőségek
     
Zöld Ház Tornaterem
  A létesítmény bemutatása, bérlése
     
Széchenyi Lakótelepi Műfüves Labdarúgó Pálya
  A létesítmény bemutatása, bérlése
     
Abonyi úti Judo Központ
  Judo Központ edzéshelyszín bemutatása
     
Tallinn Sport- és Szabadidő Központ
  A Szabadidő Központ bemutatása
     
Véső úti Sportközpont
  A Véső úti Sportközpontról
  Létesítmények:
    Strandfürdő
    főépület
    Kék-Fehér Étterem és Sportszálló
    B. Nagy Pál Sportcsarnok
    atlétika pálya, futófolyosó
  elérhetőség
     

Szálláskínálatunk a Holt-Tiszán
   
A szállásainkról
  Általános ismertető, helyszínrajz
     
Szállásépületek
  I/A,B; II/A/B; III/A/B épületek
  IV. épület
  V. épület ("Balasi Ház")
  VI. épület
  VII. épület ("Vízparti ház")
  IX. épület ("UTE-Dózsa Ház")
  Bajnokok Háza (Szövetségi szállásépület)
     

További közösségi terek
   
A Sportcentrum gondozásában...
  Szökőkutak, terek, parkok
     
 

Véső Úti Sportközpont fejlesztése
  
Az oldal nyomtatható változatban letölthető innen.
A lenti műszaki vázlatok és tervek letölthetők .zip-be csomagolt PDF-ben innen.

 
 
Szolnok a sport terén is kiemelkedő jelentőségű városok közé tartozik. Számos nagy múltú egyesület öregbíti a város hírnevét. Bővelkedik sportlétesítményekben is, ahol mind hazai, mind nemzetközi versenyek megrendezésére is sor kerülhet.
Egyik ilyen sportlétesítmény az ú.n. „Meggyesi telepen” felépült - 1910. évben alapított - Szolnoki MÁV SE. sporttelepeként funkcionált napjainkig. Jelenleg a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. üzemeltetésében van.
 
A sporttelepen – annak megépítését követően - sportolók tízezrei nőttek fel, öregbítették Szolnok hírnevét, miközben az egészséges életmód példájává váltak. Több tízezer gyermek tanult meg úszni, generációk nőttek fel a létesítmény területén megtartott focimeccseken, rengetegen tapsoltak az atlétáknak, sokan csodálták a bokszolókat, a vívókat, a kosarasokat.
B. Nagy Pál személyében egy olimpiai bajnok is kikerült a létesítmény falai közül.
 
A Véső úti Sportközpont (7355/4.hrsz), amely magába foglalja a strandfürdőt, az atlétikai pályát, a labdarúgópályákat, a sportcsarnokot, bírkózó-, ökölvívó-, súlyemelő edzőtermeket, futófolyosót, sportszálló épületét, irodaépületet, műhely-, garázs- és klub épületet stb., Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a Magyar Köztársaság Kormányának 1972/2013. (XII.18.) kormány-határozata alapján kapta térítésmentes tulajdonba településfejlesztés, településrendezés/egészséges életmód segítése/sport támogatása feladatellátással.
 
Az ingatlant Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a meghatározott sportcélú feladatellátással a 223/2014. (IX.25.) sz. közgyűlési határozattal 2014. július 14-én a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. részére adta át hasznosításba.
 
A strandfürdő, a szabadtéri sportlétesítmény, valamint a B. Nagy Pál sportcsarnok igen leromlott, korszerűtlen állapotban vannak, üzemeltetésük jelenleg gazdaságtalan.
Az utóbbi években a tervszerű megelőző karbantartások hiányában az egyes épületek amortizációja meghaladta a normál értéket.
Az egykori uszoda és strandfürdő – a jogszabályi előírásoknak való meg nem felelés miatt – évek óta használaton kívül van.
 
Indokolt és időszerű a városrészt érintő rehabilitációs program keretében egy teljes, komplex mindenre kiterjedő a strandfürdőt és a sportlétesítményt érintő felújítás, valamint a hozzájuk kapcsolódó új beruházások megvalósítása, amelyek ezt követően megfelelően szolgálják majd a gyermekek testmozgását (óvodások, iskolai testnevelés,), az utánpótlás-nevelést, hozzájárulva a lakosság egészséges életmódjához.
 
 
Előzmények, kapcsolódások
 
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt és vállalható feladatának tekinti az egészséges életmódra-nevelés, tehetséggondozás, a diáksport, a szabadidősport és a versenysport eszmei és anyagi támogatását, valamint az Önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmények fenntartását, felújítását, új sportlétesítmények létrehozását. Keresi a lakosság minél szélesebb körű bevonásának lehetőségét a sport és a mozgáskultúra terén, mivel a testnevelést, a sportot a kultúra szerves részének tekinti.
 
A város a pénzügyi lehetőségek ésszerű és gazdaságos kiaknázása és felhasználása végett a projektterveit mindig úgy dolgozza ki illetve tervezi meg, hogy azok szervesen illeszkedjenek egymással és alapjai legyenek az elkövetkező fejlesztési elképzeléseknek.
 
Az egyes fejlesztési programokat úgy irányítja, hogy azok megvalósulásuk esetén a város, a városrész lakosságának, valamint a sportolók igényeit magas szinten biztosítsák, kiaknázva a városrész rehabilitációjából eredő-, illetve a létesítmény egyes részeinek beruházásából származó előnyöket.
 
Törekszik arra is, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokból minél több fejlesztési elképzelés valósuljon meg.
 
Jelenleg a városrészt, valamint a strandfürdőt és a sportlétesítményt érintő projekttervek, és azok megvalósításához kapcsolódó pénzügyi források az alábbiak:
 
- Véső úti MÁV-sporttelep atlétikai centrum fejlesztésére 529,4 millió forintot irányzott elő a Kormány,
- egymilliárd forint a „Modern Városok” program keretében a strandfürdő és sportlétesítmény fejlesztése érdekében,
- a városrészt érintő Települési- és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében belterületi belvízelvezetésre bruttó 316 millió forint, a Véső út és környékének közlekedés fejlesztésére bruttó 350 millió forint van betervezve
- Tao program keretében történő sportcsarnok felújításra bruttó 171 millió forint áll rendelkezésre.
- A Magyar VÍVÓ Szövetség 2016-2017. évekre vonatkozóan nettó 110 millió forintot biztosít sportcsarnok új öltözőépület, valamint vívóterem kialakítására.
 
 
Fejlesztési elképzelések
 
Az átvett sporttelepen sportolók tízezrei nőttek fel, öregbítették Szolnok hírnevét, miközben az egészséges életmód példájává váltak. Több tízezer gyermek tanult meg úszni, generációk nőttek fel a létesítmény területén megtartott focimeccseken, rengetegen tapsoltak az atlétáknak, sokan csodálták a bokszolókat, a vívókat, a kosarasokat.
Jelenleg a Sportközpontot sportszervezetek, sportegyesületek, oktatási intézmények, valamint a lakosság egyaránt használja. Kiemelt helye 8 sportág verseny és utánpótlás-nevelésének, szolgálja a lakossági szabadidősportot, továbbá évente több alkalommal közösségépítő célú, nagy létszámú rendezvényeknek ad otthont.
Az elmúlt több, mint száz év, valamint a nem tervszerűen végzett karbantartás, a pénzügyi források hiánya azonban meglátszik az épületek, a közművezetékek műszaki állapotán.
 
Elérkezett az idő a Sportközpont teljes, mindent átölelő felújítására, a kor követelményeinek mindenben eleget tevő létesítmények megépítésére, eszközök beszerzésére és azokat az utánpótlás nevelés, az egészséges életmód, és a lakosság szolgálatába történő állítására.
 
Strandfürdő fejlesztése
 
A strandfürdő 50 m-es medencéjének megépítése 1926-ban kezdődött a Véső úton. A Szolnoki MÁV saját erejéből látott neki egy ideális fekvésű sportuszoda létesítésének.
1929. évben megépült az állandó tribün épülete, amely alatt öltözők, a kabinok, és a zuhanyzók voltak. A létesítmény tetején, a nézőtéren ezer nézőnek volt ülő- és állóhelye.
A strand városrészben élők, illetve a sportolók kedvenc helyévé vált.
A létesítmény kisebb-nagyobb kihagyással kb. 1985. évig funkcionált. Ezt követően a létesítmény egyre rosszabb állapotba került. Közművei korrodáltak, a medencék falai megrepedtek, a hidroglóbusz életveszélyessé vált, a vizet biztosító kút folyamatosan tömítődik.
Az egykori sportuszoda és strandfürdő – a jogszabályi előírásoknak való meg nem felelés miatt több éve használaton kívül van.
 
Szolnok városában régebben 3-4 strand volt található. Jelenleg a városban csak a Tiszaligeti strandfürdő üzemel, amely ettől a városrésztől több kilométerre található.
A város rehabilitációs programmal érintett városrészben is nagy igény mutatkozik egy állandóan üzemelő korszerű minden réteg igényeit kielégítő uszodára.
 
A fejlesztési elképzelés szerint a meglévő medencék bontás nélküli – a jogszabályi előírásoknak megfelelő
- az 50 m-es, a „pipa” medence, meleg-vizes medence, gyermek medence felújítása,
- átalakítása,
- élményelemekkel történő ellátása,
- a nagy medence ideiglenes fedése, három részre történő osztása (gépészet, élménymedence, vizilabdapálya)
- gépészeti munkálatok,
- a meglévő víztorony kiváltása,
- két új kút fúrása,
- valamint egy öltözőépület, wellnes részleggel - történő
megépítése szerepel.
 
A strandfürdő felújítására a „Modern Városok” program keretében - 2017. évben - 1 milliárd forint áll rendelkezésre.
 
Főépület (iroda) az 1970-es években épült. Műszaki állapota miatt teljes felújítást igényel, mind építészeti, gépészeti, mind pedig közművezetékek tekintetében egyaránt.
 
Jelenleg a Szolnoki MÁV SE. vezetősége, valamint a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. használja.
 
A fejlesztési elképzelések szerint az épület helyt adna többek között:
- az edzői irodáknak,
- a Sportcentrum, valamint a Szolnoki MÁV SE. irodáinak,
- előadóteremnek,
 
Kék-Fehér étterem és Sportszálló az 1970-es években épült. Kiszolgálta a strandfürdő vendégeit, valamint szállást biztosított a sportversenyeken résztvevő vidékről érkezett sportolók számára.
Műszaki állapota miatt teljes felújítást igényel, mind építészeti, gépészeti, mind pedig közművezetékek tekintetében egyaránt.
 
A fejlesztési elképzelések szerint továbbra is vendéglátó, sportszálló funkciója lenne a létesítménynek. A sportszálló részbe 10 szoba van tervezve, amely 20-40 fő elhelyezésére lenne alkalmas.
Sport- és egyéb rendezvények esetén szállást biztosít az ide érkező, vagy átutazó résztvevők számára.
 
Mind a három létesítmény esetében meg kell építeni a kerítést, valamint gondoskodni kell a biztonsági rendszer kiépítéséről is.
 
A három létesítmény felújításának és átalakításának becsült költsége az előzetesen készített számítások alapján meghaladja a nettó 1 milliárd forint.
 
A strandfürdő és az egyes épületek fejlesztése abban az esetben indul meg, amennyiben döntés születik azok pénzügyi finanszírozásáról.
 
„B. Nagy Pál” Sportcsarnok
 
A csarnok a 70-es években épült. Az épület funkcionálisan egy tornaterem épületrészből és egy öltöző épületrészből áll.
Az épületegyüttes a mai napig használatban van, jelenleg kosárlabda és vívó szakosztályok, valamint amatőr sportolók használják.
A tornatermi rész fizikálisan is elválasztott egy motoros működtetésű térelválasztó függöny elhelyezésével. Az elválasztott részeket a szakosztályok külön-külön használnak.
 
Kosárlabda szakosztály jelenlegi létszáma : 60-70 fő
Vívó szakosztály jelenlegi létszáma : 30-40 fő
 
Ezen létszámok versenyek alatt a vendéglétszámmal együtt max. 180 főre növekednek, évente kb. 3-4 alkalommal.
 
Szabadidő- és tömegsport céljából egyaránt használják (labdarúgás, tenisz, streetball,stb.).
 
Az épület korának megfelelő műszaki állapotú. A létesítésétől számítottan jelentősebb felújítási, átalakítási munkákat nem végeztek.
Mára az épületszerkezeti kialakítások energetikai szempontból, továbbá az épületgépészeti és villamossági megoldások, anyag használatok elavulttá váltak, ezért a felújítási munkák elkerülhetetlenek. Az épület gyakorlati használata megkívánja továbbá a belső terek minimális átalakítását is.
 
A felújítás során az alábbi munkálatok valósulnak meg a Tao keretében:
- tető- és homlokzat víz- és hőszigetelése,
- gépészeti felújítás,
- elektromos rendszer felújítása,
- víz- és szennyvíz csatornarendszer felújítása,
- nyílászárók cseréje,
- küzdőtér felújítása,
- eredményjelző készülék beszerzése,
 
A Magyar Vívó Szövetség által biztosított 110 millió forint a fedezete egy új öltözőépület, valamint vívóterem megépítésének.
 
Jogerős építési engedély áll rendelkezésünkre. A kiviteli tervek készítése, valamint a közbeszerzési eljárás előkészítése van folyamatban.
A beruházás várható kezdése 2017. március hónapja, befejezése 2017. december hónapja.
 
Atlétikai pálya korszerűsítése
 
Az atlétikai centrum fejlesztésére 529,4 millió forintot irányzott elő a Kormány,
A támogatási szerződés aláírásának napja: 2015. november 24. Összege: nettó 527.572.000.-Ft
A beruházás tartalma: A Szolnok, Véső úti Sportközpont (7355/4 hrsz. Véső út 2.) területén elhelyezkedő Szolnoki Atlétikai Centrum rekonstrukciós munkálatai, amely az alábbiakat foglalja magában:
 
- 1000 fő befogadóképességű fedett lelátó, alatta szertárak, öltözők,
- 8 sávos verseny atlétikai futópálya,
- a fedett futófolyosó felújítása, bővítése (magas és rúdugró térrel),
- dobóatléták számára salakos burkolatú edzőpálya kialakítását,
- kerítésrendszer kialakítását,
- közműhálózat felújítását,
- eszközbeszerzést, stb.
 
A jogerős építési engedély várható időpontja: 2016. november hónapja.
A kiviteli tervek készítése, valamint a közbeszerzési eljárás ezt követően indulhat meg.
A beruházás várható kezdése 2017. március hónapja, befejezése 2017. december hónapja.
 
 
A közműhálózat felújítása, parkolók építése, a városrészt érintő Települési- és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében belterületi belvízelvezetésre bruttó 316 millió forint, a Véső út és környékének közlekedés fejlesztésére bruttó 350 millió forint van betervezve.
A fejlesztésekkel egyidejűleg gondoskodni kell a Sportközpont szolgáltatásait igénybevevők gépkocsijainak elhelyezéséről.
Gondoskodni kell továbbá a vagyonvédelemről, az emberek biztonságáról, a hatósági előírások maximális betartásáról.
 
A Sportközpont teljes, mindent átölelő felújításának köszönhetően a kor követelményeinek mindenben eleget tevő létesítmények épülnek meg, illetve olyan új eszközök kerülnek beszerzésre, amelyek az utánpótlás nevelés, az egészséges életmód, és a lakosság szolgálatába kerülnek.
Ennek következtében a Sportközpont ideális utánpótlás-nevelő központi helye lesz az önkormányzat által alapított Szolnoki Sportiskolánknak, ahol 9 szakosztályban 860 fiatal sportol, melynek keretében 42 szakképzett edzővel látják el a sportági kiválasztás, tehetséggondozás feladatot.

A felújításnak köszönhetően a Sportközpontot igénybevevő Szolnoki MÁV SE. sportolóinak is olyan létesítményeket tudunk biztosítani, amelyekkel hozzájárulhatunk a még jobb eredményeik eléréséhez.
Az elkövetkezendő évek fejlesztési programjának köszönhetően olyan létesítmény jöhet létre, amelyet a lakosság szinte minden sportág űzésére igénybe vehet, amely hozzá járulhat az egészséges életmódhoz, a szabadidő hasznos eltöltéséhez.
  
 
Műszaki vázlatok
 
Tanulmányterv, 2016. febr.:
 
Tervezett helyszínrajz H2:
 
Tervezett átnézeti helyszínrajz:
 
Ökölvívócsarnok E6 tömegvázlat:
 
Ökölvívócsarnok E5 tervezett homlokzat:
 
Ökölvívócsarnok E4 tervezett homlokzatok:
 
E8 tömegvázlatok:
 
E02 Rúd- és magasugró tömegvázlatok:
 
B. Nagy Pál Sportcsarnok E7 tömegvázlatok:
 
B. Nagy Pál Sportcsarnok E1.5 vívócsarnok homlokzat
 
B. Nagy Pál Sportcsarnok E1.4 vívócsarnok homlokzat
  
    
   
       
 


A Szolnoki Sportcentrum Partnerei és Támogatói

Szolnok Megyei Jogú Város
JNSZ Megyei Kosárlabda Szövetség
Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub
Szolnoki Honvéd SE
NHSZ Szolnok
Garden Hotel
Rossmann
                                
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata   Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség   Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub   Szolnoki Honvéd SE   NHSZ Szolnok   Garden Hotel   Rossmann
 
 
Minden jog fenntartva! © Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. 2017. - Impresszum | Adatkezelési tájékoztató