Szakosztályunkról, sportágunkról
  
A megyeszékhely legrégebbi szakosztálya az evezősöké, akik már 1901-ben Tisza Evezős Egylet néven megalakították az első helyi evezős egyesületet. A Szolnoki Sportcentrum – Sportiskolához 2004-ben csatlakozott szakosztályunk. Az evezős szakosztály több, mint tíz esztendős tagsága alatt számtalan nemzetközi és magyar bajnoki címet gyűjtöttek a sportolóink, akik közül többen kerültek be a korosztályos válogatottba.
Ennek ellenére a szakosztály egyik legfontosabb szerepe és tevékenysége a sport szeretetének megismertetése, az egészséges életmódra nevelés. Természetesen a város jó hírnevének és a sportág szépségeinek öregbítését, megismertetését is fontos feladatnak tartjuk.
Az edzések 2 edző irányításával zajlanak, melyek mindennap látogathatók a Tisza-Zagyva torkolatánál található Evezős Edzőközpontban. Szakosztályunk 35-40 gyermekből áll, akik edzőikhez hasonlóan szintén teljes szívvel, alázattal és fegyelemmel sportolnak.
Számos sikeres magyar bajnoki cím, diákolimpiai győzelmek és további sikeresen megvívott versenyek mellett kiemelendő Szabó Márton teljesítménye, aki a 2014-es esztendő sikerei alapján 2015-ben megkapta Magyarország legeredményesebb sportiskolás evezőse megtisztelő címet.
Szakosztályunkat szeretnénk a továbbiakban bővíteni, fejleszteni, így szeretettel várunk minden érdeklődő fiatal sportolni vágyót edzéseinken.
   
 
Nagy örömmel és szeretettel köszöntjük honlapunk olvasóit és bízunk benne, hogy e rövid összeállítás felkelti majd érdeklődésüket, e testet fejlesztő, lelket és a néző szemét pedig gyönyörködtető, természetes környezetben - a vízen - űzhető, csodálatos sportág – az evezés - iránt.
 
Ha bővebben érdeklődik/érdeklődsz az evezős szakosztály története, munkája, dicsőségtablója és versenyeredményei iránt, ajánljuk a Tisza Evezős Egylet honlapját, mely a www.tiszaee.hu címen érhető el.
 
MIÉRT AJÁNLJUK MINDEN FIATALNAK, HOGY SZÁMOS SPORTÁG KÖZÜL, ÉPP AZ EVEZÉST VÁLASSZA?
 
• Természetes környezetben, pormentes helyen, a szabadban, jó levegőn - a vízen – űzhető sport.
 
• Segíti a varázslatos természet, és törvényeinek valamint a vízi világnak a megismerését, megértését.
 
• Gazdag nemzetközi és hazai hagyományokkal rendelkezik.
 
• Minden izmot megmozgat, és egyúttal harmonikusan fejleszt – mind ezt a porcok és izületek túlzott igénybevétele, megerőltetése nélkül.
 
• Rendkívül hatékonyan fejleszti, erősíti a légző rendszert, ezáltal növeli a vitál kapacitást.
 
• A nyár tele van különböző színhelyeken megrendezésre kerülő, mindenkinek önmaga és csapata kipróbálására lehetőséget biztosító versenyprogrammal.
 
• Mód kínálkozik mind csapat hajókban, mind pedig egyesben történő evezésre – sportolásra, versenyzésre.
 
• A versenyekre történő hajószállítással együtt járó műveletek (villázás, fel-, illetve lepakolás), utazás, táborozás-szerű ott tartózkodás felelevenítik a vándor-cirkuszos élet és a régi sátorozó cigányok - civilizált világunkkal együtt járó problémáktól mentes - szabad életét.
 
• Lehetővé teszi az értelmes szabadidő eltöltést, kulturált szórakozást, kikapcsolódást.
 
• A közösség által történő nevelési módszer segítségével rendszerességre-, felelősségtudatra-, céltudatosságra nevel, egészséges önbizalmat-, magabiztosságot ad – mely tulajdonságok nélkülözhetetlenek társadalmunkban az érvényesüléshez.
 
 
JAVASLATOK
 
Ahhoz, hogy valaki ezt a sportot készség szinten elsajátíthassa, rengeteg szorgalomra, elszántságra, kitartásra, önfegyelemre van szükség. Ezek megszerezhető tulajdonságok, azonban fejlesztésükhöz sok időre és folyamatos gyakorlásra van szükség. Nem szabad feladni rögtön az első sikertelenség, kudarc után! Az edzők segítenek átjutni a holtpontokon és támogatják a fiatalokat céljaik elérésében. Senki nem született evezősnek, de kitartó munkával már sokan azzá váltak! Ez az út minden gyerek számára nyitva áll! Ha bajnok nem is lesz mindenkiből, de amennyiben egészséges sportemberré – nem pedig a drog-, alkohol-, nikotin rabjává - válik és eléri az önmaga számára kitűzött célt, akkor elégedett lehet. Nem dolgozott hiába. Biztosak vagyunk abban, hogy az edzéssel, evezéssel eltöltött időre egész életében szívesen és szeretettel fog emlékezni. Gyakorlat teszi a mestert, a leevezett kilométerek pedig az evezősbajnokot!
 
Úgy gondoljuk rövid tájékoztatónkkal felkeltettük sok gyerek és szülő érdeklődését. Szeretettel várjuk jelentkezésüket szakosztályunkba, és amennyiben valaki evezőssé válik, reméljük, hogy egykor majd a Szolnoki Sportiskola SE jó hírnevét fogja öregbíteni.
 
Az edzések helyszíne: Szolnok, Szabadság tér 9. sz.
 
 
Az evezős sport eszközei
 
Az evezős sport eszközei a hajók és az evezőlapátok. Ezek formája, anyaga, gyártásuk technológiája mindig az adott kor technikai színvonalát tükrözi. Természetesen mai szemmel nézve, a régebben készült eszközök kezdetleges kivitelűek voltak.
Mára a hajóépítésből és az evezőgyártásból a klasszikus faanyagot teljesen felváltották a különféle műanyagok. A korszerű eszközök számos előnye mellett, viszont nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy rendkívül drágák és szakszerűtlen használat esetén pillanatok alatt tönkremennek.
Az eszközök tekintetében a fejlődés napjainkig folyamatos, azonban a versenyeken használt eszközöknek a FISA (Nemzetközi Evezős Szövetség) és egyúttal a MESZ (Magyar Evezős Szövetség) szabályainak meg kell felelniük. Vannak bizonyos méret-, súly- és kivitelbeli korlátok.
 
 
Az evezőshajó tartozékai
 
Gurulóülés: Az evezős láberejének hasznosítását, a kocsipályán elmozduló, acéltengelyre erősített műanyagkerekekkel ellátott, gurulóülés vagy más néven kocsi teszi lehetővé.
 
Sín: A kerekek vezetősínben, kocsipályán mozognak. A sín hossza kb. 75 cm.
 
Lábtartó: A hajó két koszorúlécéhez és a hajógerinchez erősített lábtartó vagy lábtámasz az elrugaszkodást teszi lehetővé.
 
Villa: Az evezőlapát feltámasztását szolgálja. A villának és így a lapát feltámasztási pontjának magassága állítható.
 
Forgó: Az evezőlapát feltámasztásának helyén az elfordulást forgó, evezőszsargonnal tulipán biztosítja. A tulipán dőlésszöge állítható.
 
Kormány: A kormány a hajó irányítását biztosítja. Lehet külön kormányos által kezelt kézi-, vagy evezős által kezelt lábkormány.
 
Svert: A svert, a hajó síkban való vezetését teszi lehetővé.
 
 
Az evezés technikai része
 
A technika fogalmán az evezés gazdaságos mozgásfolyamatát értjük, a minél jobb teljesítmény elérése érdekében. Ezt a mozgásfolyamatot a tanulás időszakában a tudattal kell kontrollálni. A gyakorlással a mozgásfolyamat mind jobban automatizálódik, de a haladó evezősök számára is szükségesek a technika csiszolását célzó edzések, ahol a tudat kontrollja fennmarad.
 
Az evezés ciklikus szerkezetű (ismétlődő) mozgásforma, amely két fő fázisra - az áthúzásra és az előre jövetelre – bontható. Az áthúzás a vízfogással kezdődik, amikor az evezőlapát tollak teljes terjedelmükkel a vízben vannak. Az áthúzási folyamat végén következik be a szabadítás, a tollak vízből való kiemelésével. Az előre jövetel, a kocsival a hajó fara felé történő mozgást jelenti. A hajó minél egyenletesebb sebességgel történő siklása érdekében, a vízfogásnak és a szabadításnak - tehát a fordulópontoknak -
döntő jelentőségük van.
 
A versenyevezésen belül két szakágat különböztetünk meg, nevezetesen a váltott evezést (idegen szóval oar) és a pár evezést (idegen szóval scull). A laikus számára legkönnyebben szembetűnő különbség a két válfaj között az, hogy míg a váltott evezésnél egy evezős csak az egyik oldalra (jobbra vagy balra) evez, tehát egy evezőlapátot kezel, addig a párevezésnél, az evezős mindkét kezében van egy-egy evezőlapát.
 
A vízi munkának a fortélyait, technikai részét bővebben e tájékoztatónak nem célja ismertetni, mivel szükséges ehhez az eszközöknek (evező, hajó) a jelenléte, szerkezeti részeinek alaposabb ismerete, a mozgásfolyamat vizuális szemléltetése valamint az edző és a tanítvány személyes közreműködése. Annyit elárulhatunk, hogy aki megpróbálja, az tapasztalni fogja, hogy az evezés a látszat ellenére meglehetősen bonyolult mozgásfolyamat, a jó technika elsajátításának egyik elengedhetetlen feltétele a r /> sosok-sok leevezett kilométer.
 
Az evezés hazánkban idényjelleggel űzhető valamint a kívánt fizikai kondíció megszerzése, fokozása és fenntartása a felkészülés időszakától függően több- kevesebb szárazföldi edzést kíván. Ez többnyire futást, lépcsőn való felugrálást, ergométerezést, tanmedencézést és súlyzóval végzett különféle gyakorlatokat jelent. Végrehajtásuknál követelmény a helyes technika. Jó evezősteljesítmény eléréséhez, a szárazföldi edzések lelkiismeretes elvégzése is szükséges.
     
    
   
    
A szakosztály edzői és elérhetőségeik 
    
név  beosztás/szakirány  elérhetőség 
Molnár Dezső
Molnár Dezső
vezetőedző 30/925-8371
Purucki Ferenc edző  
Rácz Milán edző  
    
    
   
   
Aktuális edzésrend
    
2018. február 1-jétől érvényes edzésrend letöltése (PDF)
   
    
   
   
Friss versenyeredmények
    
Ez a rovat jelenleg feltöltés alatt áll. Szíves türelmét kérjük.
   
    
    
    
Kötelező közzététel
    
 
 
    
    
    
Legeredményesebb sportolóink
    
Szakosztályunk legeredményesebb sportolói megtekintéséhez kérjük kattintson ide.
     
    
       
 


A Szolnoki Sportcentrum Partnerei és Támogatói

Szolnok Megyei Jogú Város
JNSZ Megyei Kosárlabda Szövetség
Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub
Szolnoki Honvéd SE
NHSZ Szolnok
Garden Hotel
Rossmann
                                
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata   Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség   Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub   Szolnoki Honvéd SE   NHSZ Szolnok   Garden Hotel   Rossmann
 
 
Minden jog fenntartva! © Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. 2017. - Impresszum | Adatkezelési tájékoztató