Szakosztályunkról, sportágunkról
  
Kormányunk a MOB által kiemelt sportágak fejlesztéséről szóló, 1526/2013.(VIII.12.) számú határozatával döntött arról, hogy a JUDO a kiemelt tizenhat sportág között szerepeljen.
 
Megyeszékhelyünkön, Szolnokon az 1950-es években kezdődött el a cselgáncs sportág oktatása, majd az 1960-as években alakult ki versenyszerűen a judo oktatás és versenyeztetés. Ekkor Bíber Pál testnevelő és Ferencz Attila honvéd alezredes alakította ki és szervezte meg az edzéseket, versenyeket. 1978-ban egyesült a két szakosztály és megkezdődött a korosztályonkénti oktatás és versenyzés. Gyakorlatilag azóta él ez a küzdősport Szolnokon is, immáron a Szolnoki Sportcentrum - Sportiskola keretein belül.
 
Az olimpiai küzdősportág hamar népszerű lett városunkban is. Szolnokról válogatott sportolók, olimpián is résztvevő judokák kerültek ki.
 
Az elmúlt években két sportolónk is szerepelt az ifjúsági olimpián. Buenos Airesben egy aranyérmet, Szingapúrban pedig egy ezüstérmet szereztek hazánknak!
 
A Szolnoki Sportcentrum - Sportiskola judo csapata a 2018-as MJSZ eredményességi ponttáblázatban a regisztrált 195 egyesület közül az előkelő 27. helyet szerezte meg.
 
Szakosztályunkban a Kacsa úti óvodások judo képzésével indul a sportág alapjainak oktatása. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában már a nagyobbakat ismertetjük meg a judo alapjaival a testnevelés órák keretein belül, a versenyekre való felkészítés is itt történik. Az első, második és a harmadik osztályos tanulók részesülnek sportágunk „egyedi” mozgáskultúrájának és technikáinak elsajátításában. A Japánból induló önvédelmi jellegű küzdősportág világviszonylatban is népszerű, olyan lelki, fizikai segítséget ad a fiatalok nevelésében, amit más sportágak nem tudnak adni.
 
Tíz éves kortól - akik vállalják a versenyzést - a Szolnoki Sportcentrum - Sportiskola igazolt sportolói lesznek, és Szolnokon az Abonyi út 36. szám alatt található „DOJO”-ban (judo teremben) napi rendszerességgel végezhetik edzéseiket.
 
Az utánpótlásképzésünk az U23-as korosztályig tart.
Szakosztályunk versenyző létszáma jelenleg 35 főből áll, az ő versenyeztetésük és képzésük az elsődleges feladatunk.
 
Hogy miért kezdjünk el judozni óvodás korban? A 3-6 éves gyermekek 10 éves korukig elsajátítják az eséstechnikát (az ukemit), és szinte észrevétlenül lesznek fizikailag valamint technikailag is felkészültek. Fejlődik az állóképességük, akaraterejük, motivációs képességeik.
Akik a judot versenysportként választják, kellő alapot szereznek. Ha nem akarnak versenyezni, akkor is egy életre szóló technikai tudás birtokába kerülnek (ukemi).
 
Jelenleg két szakember készíti fel a fiatalokat az aktív sportolásra, és igyekeznek a küzdősportokra jellemző fegyelemmel, kitartással és sportemberhez méltó hozzáállással egyfajta életformát kialakítani tanítványaikban. A létszámhoz és a lehetőségekhez képest szépen szerepel szakosztályunk, számos tehetséges versenyző mutatta már meg tudását nemzetközi szinten is, vagy bontogatja szárnyait jelenleg is.
 
Folyamatos kapcsolatban állunk versenyzőink iskoláival, szüleivel. Jelenlegi bázisiskoláink a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, ahol a kisiskolásoknak kedden és pénteken 14:30-tól vannak judo foglalkozások.
Edzéseink minden nap látogathatók az Abonyi út 36. szám alatti dojoban (judo terem).

 
Török Ferenc judo szakedző 4. DAN.
vezetőedző

     
 
mottó: "biztonságban élni a világban"
 
A judo önvédelmi jellegű küzdősport, melynek célja a szabályok adta lehetőségekkel az ellenfél legyőzése dobásokkal, fojtás-fogással, karfeszítéssel vagy leszorítással.

 
Az eredményesség érdekében magas szintű mozgáskoordinációval, gyorsasággal erő-állóképességgel valamint nagy technikai tudással kell a versenyzőknek rendelkezniük. A versenyeken fokozott pszichológiai teher nehezedik a sportolókra, hiszen nem az idővel, a labdával, hanem egy támadó ellenféllel kell megküzdeniük.
A judo az életre nevelés fontos eszköze, hiszen egy jó csapatban önfeláldozó társsal készül fel a versenyekre, ott viszont egyedül kell teljesíteni - akár a való életben. Így sportolóink többsége nagy küzdeni akarással és tudásának ismeretével járó szerénységgel kell, hogy rendelkezzen. A kemény edzések ellenére sportolóink megtalálják a játékot is a küzdelemben, hiszen az ellenfelet becsapva, kicselezve győzni: ez a cselgáncs (judo) igazi élménye!
 
A szakosztály felépítése
 
Szakosztályunk hitvallása: az óvodáskortól a nyugdíjas korig mozgás- és versenyzési lehetőséget biztosítani a sportág iránt érdeklődők részére.
 
Judo ovi
Különleges, hiánypótló szolgáltatásunk, melynek célja, hogy a judo előkészítő anyagának (kúszások, mászások, gurulások, esések) segítségével megalapozzuk a helyes testtartást az arányos testfelépítést és a küzdőképesség kialakítását valamint az UKEMI elsajátítását (eséstechnikák).
 
Tanfolyamok (7-10 évesek)
Cél: tíz éves korra alkalmassá tegyük a sportolókat eredményes szereplésre az országos versenyeken. Ezt a célt a judo technikai anyagának elsajátításával és a kondicionális képességek fejlesztésével érjük el.
 
Versenyeztetés (10-18 évesek)
Cél: minél több sportolót a korosztályának megfelelő képzéssel képessé tenni élsportnak megfelelő eredmények elérésére. Azoknak a diákoknak, akik kevesebb edzésmunkát tudnak vállalni, rendszeres edzéslehetőséget biztosítunk az egészségük megőrzésének céljából.
 
Élsport
Akik az elért sportági eredményeik alapján „profi” versenyzőként űzik a judot, sok sportegyesület közül választhatnak, de Szolnokon is szeretnénk számukra a feltételeket biztosítani.
     
    
   
    
A szakosztály edzői és elérhetőségeik 
    
név  beosztás/szakirány  elérhetőség 
Török Ferenc
Török Ferenc
vezetőedző 30/257-8201
Rékási Gábor
Rékási Gábor
edző  30/693-2215 
    
Török Ferenc vezetőedzőnket a
"Magyar Judoért" kitüntetés arany fokozatával díjazták!
  
Török Ferenc vezetőedzőnk kitüntetése
Gratulálunk a rangos elismeréshez!
    
    
   
   
Aktuális edzésrend
    
2018. február 1-jétől érvényes edzésrend letöltése (PDF)
   
    
   
   
Versenykiírások
    
 
   
    
   
   
Friss versenyeredmények
 
A Bíber Pál emlékverseny eredménye
 
2019-ben immáron negyedik alkalommal rendezte meg a Szolnoki Sportcentrum – Sportiskola a Bíber Pál Judo Emlékversenyt. Most is szép eredmények születtek, az összesített csapatversenyt a Szolnoki Sportcentrum - Sportiskola csapata nyerte! Egyéniben Csörgő Dorina és Nádor Adél is aranyérmes lett.
 
Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő edzőknek, Török Ferencnek és Rékasi Gábornak!
 
3. hely – MOLNÁR ZÉTÉNY – 36 kg
2. hely – SZABÓ DÁNIEL – 40 kg
1. hely – CSÖRGŐ DORINA – 44 kg
3. hely – LAKATOS CSENGE – 48 kg
3. hely – BACSIK PÉTER – 55 kg
5. hely – HAJDÚ LEVENTE – 55 kg
2. hely – HOFFER NORBERT – 60 kg
1. hely – NÁDOR ADÉL – 63 kg
3. hely – MONDOK VIKTÓRIA – 63 kg
  
Nádor Adél versenyzőnk és edzője, Török Ferenc
      
Bíber Pál judo emlékverseny - az összesített csapatverseny győztese a Szolnoki Sportcentrum - Sportiskola csapata
   
      
Nádor Adél versenyzőnk bronzérmes!
    

NÁDOR ADÉL

versenyzőnk a 32. Nemzetközi Judo Budapest Kupán (Budapest, 2019.04.28.) az idősebb korosztályban, a serdülő -63 kg-ban BRONZÉRMET szerzett.

    

Eredményéhez gratulálunk! 
  
Nádor Adél versenyzőnk bronzérmes!
      
Nádor Adél versenyzőnk bronzérmes!
      
Nádor Adél versenyzőnk bronzérmes!
       
 
Ferenczi Fruzsina bronzérmes!
 
A 2019.03.16-án Győr adott otthont a 2019. évi Junior Országos egyéni judo Bajnokságnak! A Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola Judo Szakosztályából 70kg-ban Ferenczi Fruzsina bronzérmet szerzett.
Eredményéhez gratulálunk! 
  
Ferenczi Fruzsina bronzérmes 2019.03.16-i Junior Országos egyéni judo Bajnokságon
   
 
Csörgő Dorina I. helyezett!
 
2019. március 2-án, Vásárosnaményban rendezték meg az idei serdülő diákolimpiai országos döntőt, amelyen negyvenkét egyesület kétszázkilenc judokája lépett tatamira.
Csörgő Dorina versenyzőnk a Serdülő Judo Diákolimpiai Döntőn 44kg-ban I. helyezést ért el.
Eredményéhez gratulálunk! 
  
Csörgő Dorina 44kg-ban I. helyezett a Serdülő Diákolimpiai Döntőn Vásárosnaményban, 2019. március 2-án
   
 
    
    
    
Legeredményesebb sportolóink
    
Szakosztályunk legeredményesebb sportolói megtekintéséhez kérjük kattintson ide.
     
    
       
 


A Szolnoki Sportcentrum Partnerei és Támogatói

Szolnok Megyei Jogú Város
JNSZ Megyei Kosárlabda Szövetség
Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub
Szolnoki Honvéd SE
NHSZ Szolnok
Garden Hotel
Rossmann
                                
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata   Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség   Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub   Szolnoki Honvéd SE   NHSZ Szolnok   Garden Hotel   Rossmann
 
 
Minden jog fenntartva! © Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. 2017. - Impresszum | Adatkezelési tájékoztató