Hírek

Evezés

Molnár Dezső az új felnőtt és U23-as szövetségi kapitány

 

Molnár Dezső, Sportiskolánk Evezős Szakosztályának vezetője 2020. december 1-je óta szövetségi kapitányként irányítja a felnőtt és U23-as válogatottat.

A frissen kinevezett szakvezetővel készült interjút itt olvashatják: http://www.hunrowing.hu/node/20188

 

A kinevezéshez szívből gratulálunk, ez a komoly, felelősségteljes feladat egyúttal Molnár Dezső eddigi szakmai munkájának igazi elismerése is.

Az Evezős Szakosztályunk új vezetője Purucki Ferenc.

Nyereményjáték

A karácsony sportjátéka! Videózz és nyerj!

A játék célja: 2020.12.04. és 2020.12.18 között a játékban résztvevőknek egy rövid videót kell küldeni a nyeremenyjatek@szolsport.hu email címre egy általuk érdekesnek, nem hétköznapinak tartott otthoni sportjátékról. A beküldött játékokat értékelve kiválasztjuk a legfrappánsabbat, és a játékot beküldő személy értékes sport vásárlási utalványban részesül.

Sorsolás: 2020.12.18 péntek 12.00

Díjazás: sport vásárlási utalvány

A nyereményjáték részletes leírását és szabályzatát a Játékszabályzat dokumentum tartalmazza.

Kosárlabda

Szép számú kosaras palánta  ⛹️‍♂️⛹️‍♀️🏆🏀


November 28-án megkezdődött az MKOSZ kosárpalánta programja, ahol a legapróbbaké volt a főszerep. Az általános iskolák alsó tagozatos lurkói méték össze tudásukat játékos, sportos sorvesenyek keretein belül. A programban az Akadémia bázisiskolái képviselték a Szolnoki Sportcentrumot, 6 általános iskolából összesen 8 csapattal.

Az első, hazai rendezésű forduló remek hangulatban telt, a gyerekek nagyon élvezték minden percét. A programnak köszönhetően közel 120 fővel bővült az Akadémia játékosállománya, akik közül a legügyesebbek már idén kipróbálhatják magukat a kenguruk közt 🎽🏀⛹️‍♀️🤸‍♂️⛹️‍♂️🤸‍♀️

Judo Serdülő Országos Bajnokság

Hétvégén rendezték Győrben a Judo Serdülő Országos Bajnokságot.
Sportiskolán két judokája kiválóan szerepelt: Hoffer Norbert a 81 kg-os súlycsoportban bajnok lett, Nádor Adél pedig ezütsérmet szerzett a 63 kg-osok között.

Szívből gratulálunk a versenyzőknek, és felkészítő edzőjüknek, Török Ferencnek!

Kajak-Kenu

Zupkó Vanda és Tamási Zsombor Szolnokon folytatja

 

Sportiskolánk két tehetséges kajakosa, Zup­kó Vanda és Tamási Zsombor a Szolnoki Kajak-Kenu Klub csapatához igazol, jelentette be Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum ügyvezető igazgatója.

A fiatalok eddig elért eredményei csodálatosak. Vanda K1 1000 méteren ifjúsági világbajnok, az idei Olimpia Reménységek Versenyéről egy arany- és egy ezüstéremmel tért haza. Zsombor K4 500 méteren ifjúsági világbajnoki ezüstérmes, az Olimpia Reménységek Versenyén pedig két aranyérmet gyűjtött be. Büszkeségünk határtalan, örömünket pedig fokozza, hogy mindketten Szolnok városában folytatják pályafutásukat, jelenlegi edzőjük, Czeglédi Gábor keze alatt folytatják a munkát, és építkeznek tovább azokra a biztos alapokra, amelyeket Folláth János és Bordács Balázs nevelőedzők készítettek elő.

Dr. Nyergesné dr. Farkas Gabriella, a Szolnoki Kajak-Kenu Klub elnöke kiemelte, hogy óriási büszkeség, hogy a jövőben soraikban tudhatják a két sikeres sportolót, Vanda és Zsombor korosztályukban az olimpiai számokban a legjobbak közé tartoznak. Bízik abban, hogy a Szolnoki Sportiskola és a Kajak-Kenu Klub között fennálló gyümölcsöző együttműködés folytatódik, és a Sportiskola kiváló utánpótlás-nevelő munkája révén még több kajakos igazol a Klubhoz a jövőben.

A két fiatal örül, hogy szülővárosában készülhet a jövőben is, biztosak abban, hogy továbbra is megkapnak minden támogatást ahhoz, hogy hasonló eredményességgel haladjon tovább a pályafutásuk.

Judo

Foto: judoinfo.hu

Özbas Szofi már tokiói indulást érő helyen áll a ranglistán!

Szofi Szolnokon kezdtett judozni, előbb Csényi Gábor, majd szakosztályunk vezetőedzője, Török Ferenc kezei alatt nevelkedett.
Nagyon sokat érhet ez a bronz, ugyanis a mellé járó ötszáz ranglistaponttal az olimpiai kvalifikációs ranglistán Szofi a bejutók közé lépett. Ha most zárulna a sorozat, indulhatna a tokiói olimpián!

Ünnepélyes megnyitó

Ünnepélyes keretek közt átadták a Szolnoki Atlétika Központot

és a Véső úti Strandfürdőt.

A Véső úti Sportközpontot érintő beruházás részeként a Magyar Állam támogatásával megépült a Szolnoki Atlétikai Központ, a Modern Városok Program keretében megújult a strandfürdő, és a Településfejlesztési Operatív Program keretében pedig kialakításra került a központi parkoló közműfejlesztéssel.

Dr. Fazekas Attila Erik, az EMMI sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy mindig nagy öröm, amikor egy fontos sportlétesítmény beruházása valósul meg, különösen így van ez jelen esetben, amikor az atlétika mellett egy másik alap sportágnak, az úszásnak is otthont adnak az elkészült fejlesztések.

Hozzátette, hogy korszakos jelentőségű Szalay Ferenc szolnoki polgármester azon intézkedése, hogy az országban egyedülálló módon és először bevezette a városban a mindennapos testnevelést. Ezt az innovatív ötletet azóta az egész országra kiterjesztette Magyarország Kormánya. Az elmúlt 10 évben a sport stratégiai ágazat, ennek részeként Dr. Fazekas Attila biztos abban, hogy pezsgő sportélet helyszínei lesznek az új sportlétesítmények, a strandfürdő pedig a „Minden gyerek tanuljon meg úszni” program megvalósulását is segíti. Hozzátette még, hogy Szolnok városában különösen igaz az, hogy a szabadidős célú úszás közügy, így a fejlesztés ebben a tekintetben is kiemelt jelentőséggel bír.

Akárcsak a Szolnoki Atlétikai Központ beruházás megvalósulása, hiszen az itteni sportolók jelenthetik annak a zálogát és garanciáját, hogy adott esetben már a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon a magyar csapat minél eredményesebben szerepeljen.

Gyulai Miklós a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke kitért arra, hogy 2015 novemberében született meg az a támogatási szerződés, mely a Véső úti sporttelep újjáépítéséről szólt. A szolnoki atlétika mindig is meghatározója, gyakran főszereplője volt a magyar atlétikai életnek, bízik abban, hogy ezzel a modern, minden igényt kielégítő létesítménnyel kiegészülve a jövőben is számíthat a magyar atlétika az itt kinevelődő versenyzőkre, akik méltó követői lehetnek a korábbi nagyságoknak.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő asszony beszédében kiemelte, Szolnok a sport városa, a fejlesztés megvalósulásával pedig a lakók visszakapnak egy olyan sok-sok várostörténeti emlékkel bíró komplexumot, amely a szolnokiak lelkében benne van. Hozzátette, a környék kap egy új infrastrukturális rendszert, egy lüktető, dinamikus városrész alakul.

Szalay Ferenc polgármester beszédében kifejtette, hogy az egészséges életmódra nevelési program részeként a gyerekek sportjának támogatása, a gyerekek sporttehetségének kibontakoztatása, ennek hozadékaként az egészségük megőrzése az egyik legfontosabb dolog. Örömmel számolt be arról, hogy újjáélesztik a régi városi programot, visszahozzák az iskolák közötti atlétikai és úszóbajnokságot, megadva minden gyereknek a lehetőséget a mozgásra.

Kifejtette, hogy a Véső út és térsége egy komplex városrehabilitációs program során újult meg, ennek keretében adták át 2019 szeptemberében a B. Nagy Pál Sportcsarnokot, benne a vívó- és kosárlabdacsarnokkal, és készült el most az atlétikai központ és a strandfürdő. A városrészt érintő projekt a többi között csatornaberuházást, a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését, a közvilágítási rendszer korszerűsödését, új autóbuszjárat indítását, úthálózat-felújítást, parkolók kialakítását, fák ültetését tartalmazza a terület- és településfejlesztési program forrásából.

Rózsa József, a létesítményeket üzemeltető Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a beruházás részleteiről számolt be.

A megújult fürdőben a téli szezonban az 50 méteres fedett úszómedence (24-27 °C), és a kültéri termálmedence (35-36 °C), üzemel. A járványhelyzetre való tekintettel a november 1. és december 31. közötti időszakban csak 10 alkalmas bérlet vásárolható, amelyet kizárólag december 31-ig lehet felhasználni.

Kővári Tamás-díj

FELHÍVÁS

A „Kővári Tamás Alapítvány az Egészséges Életért” kezdeményezésének megfelelően Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított Szolnok Város Jövője Közalapítvány képviseli a továbbiakban a Kővári Tamás-díj adományozásának eredeti szándékát, gondoskodik annak értékmegőrzéséről.

A díjazás célja a helyi sportélet és az egészséges életmód népszerűsítése, illetve a szolnoki fiatalság sportos, egészséges életvitelre nevelése terén kiemelkedő eredményeket elért személyek iránti megbecsülés, tisztelet kifejezése.

A díj azoknak az elsősorban Szolnokhoz kötődő magyar állampolgároknak adományozható, akik fiatal, aktív sportolóként kimagasló eredményt értek el, vagy azoknak, akik (edzők, testnevelők, szakkörvezetők, sportújságírók stb.) a sport – beleértve a versenysportot és a tömegsportot is –, valamint az egészséges életmódra nevelés érdekében hosszabb távon kiemelkedően színvonalas tevékenységet folytatnak.

A díj egy évben egyszer, egy személy részére adható át, megosztott díjazásra nincs lehetőség.

A díj adományozását javaslattétellel kezdeményezheti minden természetes és jogi személy vagy közösség. A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy nevét, címét valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését. A javaslatot 2020. október 31. napjáig kell a Szolnok Város Jövője Közalapítvány Kuratóriumához címezve a közalapítvány székhelyére eljuttatni (5000 Szolnok, Kossuth tér 9.).

A díj egy emlékplakettből (vörösmárvány talpazaton álló bronzba öntött plasztika, amely Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása), az adományozást igazoló oklevélből és pénzjutalomból áll.

Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, a díj Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata által a város kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolói tiszteletére minden év januárjában megtartott rendezvényen kerül átadásra.

Fekete Tibor

A Szolnok Város Jövője Közalapítványának elnöke