Hírek

Judo

Foto: judoinfo.hu

Özbas Szofi már tokiói indulást érő helyen áll a ranglistán!

Szofi Szolnokon kezdtett judozni, előbb Csényi Gábor, majd szakosztályunk vezetőedzője, Török Ferenc kezei alatt nevelkedett.
Nagyon sokat érhet ez a bronz, ugyanis a mellé járó ötszáz ranglistaponttal az olimpiai kvalifikációs ranglistán Szofi a bejutók közé lépett. Ha most zárulna a sorozat, indulhatna a tokiói olimpián!

Ünnepélyes megnyitó

Ünnepélyes keretek közt átadták a Szolnoki Atlétika Központot

és a Véső úti Strandfürdőt.

A Véső úti Sportközpontot érintő beruházás részeként a Magyar Állam támogatásával megépült a Szolnoki Atlétikai Központ, a Modern Városok Program keretében megújult a strandfürdő, és a Településfejlesztési Operatív Program keretében pedig kialakításra került a központi parkoló közműfejlesztéssel.

Dr. Fazekas Attila Erik, az EMMI sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy mindig nagy öröm, amikor egy fontos sportlétesítmény beruházása valósul meg, különösen így van ez jelen esetben, amikor az atlétika mellett egy másik alap sportágnak, az úszásnak is otthont adnak az elkészült fejlesztések.

Hozzátette, hogy korszakos jelentőségű Szalay Ferenc szolnoki polgármester azon intézkedése, hogy az országban egyedülálló módon és először bevezette a városban a mindennapos testnevelést. Ezt az innovatív ötletet azóta az egész országra kiterjesztette Magyarország Kormánya. Az elmúlt 10 évben a sport stratégiai ágazat, ennek részeként Dr. Fazekas Attila biztos abban, hogy pezsgő sportélet helyszínei lesznek az új sportlétesítmények, a strandfürdő pedig a „Minden gyerek tanuljon meg úszni” program megvalósulását is segíti. Hozzátette még, hogy Szolnok városában különösen igaz az, hogy a szabadidős célú úszás közügy, így a fejlesztés ebben a tekintetben is kiemelt jelentőséggel bír.

Akárcsak a Szolnoki Atlétikai Központ beruházás megvalósulása, hiszen az itteni sportolók jelenthetik annak a zálogát és garanciáját, hogy adott esetben már a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon a magyar csapat minél eredményesebben szerepeljen.

Gyulai Miklós a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke kitért arra, hogy 2015 novemberében született meg az a támogatási szerződés, mely a Véső úti sporttelep újjáépítéséről szólt. A szolnoki atlétika mindig is meghatározója, gyakran főszereplője volt a magyar atlétikai életnek, bízik abban, hogy ezzel a modern, minden igényt kielégítő létesítménnyel kiegészülve a jövőben is számíthat a magyar atlétika az itt kinevelődő versenyzőkre, akik méltó követői lehetnek a korábbi nagyságoknak.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő asszony beszédében kiemelte, Szolnok a sport városa, a fejlesztés megvalósulásával pedig a lakók visszakapnak egy olyan sok-sok várostörténeti emlékkel bíró komplexumot, amely a szolnokiak lelkében benne van. Hozzátette, a környék kap egy új infrastrukturális rendszert, egy lüktető, dinamikus városrész alakul.

Szalay Ferenc polgármester beszédében kifejtette, hogy az egészséges életmódra nevelési program részeként a gyerekek sportjának támogatása, a gyerekek sporttehetségének kibontakoztatása, ennek hozadékaként az egészségük megőrzése az egyik legfontosabb dolog. Örömmel számolt be arról, hogy újjáélesztik a régi városi programot, visszahozzák az iskolák közötti atlétikai és úszóbajnokságot, megadva minden gyereknek a lehetőséget a mozgásra.

Kifejtette, hogy a Véső út és térsége egy komplex városrehabilitációs program során újult meg, ennek keretében adták át 2019 szeptemberében a B. Nagy Pál Sportcsarnokot, benne a vívó- és kosárlabdacsarnokkal, és készült el most az atlétikai központ és a strandfürdő. A városrészt érintő projekt a többi között csatornaberuházást, a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését, a közvilágítási rendszer korszerűsödését, új autóbuszjárat indítását, úthálózat-felújítást, parkolók kialakítását, fák ültetését tartalmazza a terület- és településfejlesztési program forrásából.

Rózsa József, a létesítményeket üzemeltető Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a beruházás részleteiről számolt be.

A megújult fürdőben a téli szezonban az 50 méteres fedett úszómedence (24-27 °C), és a kültéri termálmedence (35-36 °C), üzemel. A járványhelyzetre való tekintettel a november 1. és december 31. közötti időszakban csak 10 alkalmas bérlet vásárolható, amelyet kizárólag december 31-ig lehet felhasználni.

Kővári Tamás-díj

FELHÍVÁS

A „Kővári Tamás Alapítvány az Egészséges Életért” kezdeményezésének megfelelően Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított Szolnok Város Jövője Közalapítvány képviseli a továbbiakban a Kővári Tamás-díj adományozásának eredeti szándékát, gondoskodik annak értékmegőrzéséről.

A díjazás célja a helyi sportélet és az egészséges életmód népszerűsítése, illetve a szolnoki fiatalság sportos, egészséges életvitelre nevelése terén kiemelkedő eredményeket elért személyek iránti megbecsülés, tisztelet kifejezése.

A díj azoknak az elsősorban Szolnokhoz kötődő magyar állampolgároknak adományozható, akik fiatal, aktív sportolóként kimagasló eredményt értek el, vagy azoknak, akik (edzők, testnevelők, szakkörvezetők, sportújságírók stb.) a sport – beleértve a versenysportot és a tömegsportot is –, valamint az egészséges életmódra nevelés érdekében hosszabb távon kiemelkedően színvonalas tevékenységet folytatnak.

A díj egy évben egyszer, egy személy részére adható át, megosztott díjazásra nincs lehetőség.

A díj adományozását javaslattétellel kezdeményezheti minden természetes és jogi személy vagy közösség. A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy nevét, címét valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését. A javaslatot 2020. október 31. napjáig kell a Szolnok Város Jövője Közalapítvány Kuratóriumához címezve a közalapítvány székhelyére eljuttatni (5000 Szolnok, Kossuth tér 9.).

A díj egy emlékplakettből (vörösmárvány talpazaton álló bronzba öntött plasztika, amely Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása), az adományozást igazoló oklevélből és pénzjutalomból áll.

Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, a díj Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata által a város kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolói tiszteletére minden év januárjában megtartott rendezvényen kerül átadásra.

Fekete Tibor

A Szolnok Város Jövője Közalapítványának elnöke

Nyereményjáték

NYEREMÉNYJÁTÉK – VÉSŐ ÚTI STRANDFÜRDŐ, EGYKORI MÁV STRAND

Mindenki legnagyobb örömére hamarosan újra nyitva áll a lakosság és a sportolók előtt is a Véső úti Strandfürdő, az egykori MÁV Strand. A téliesítés megtörtént, a sátor már áll, még néhány apró mozzanat, és birtokba vehető a nagy hagyományokkal rendelkező, kívül-belül megújult fürdő.

Az üzemeltető Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. az ünnepélyes megnyitó alkalmából nyereményjátékot hirdet.

Mindannyiunknak van egy jó sztorija az 1920-as években épült legendás szolnoki MÁV Strandról. Legyen az családi nyaralás, éjszakai fürdőzés, hétvégi közös program, vagy egy jó lángos a haverokkal, nyári szünidő eltöltése, vízilabda meccs vagy úszóverseny. Most itt az ideje, hogy felfedjük, milyen is volt a MÁV Strand.
Nincs más dolguk, mint egy vagy több, a régi MÁV Strandról készült saját tulajdonú fotót beküldeni a nyeremenyjatek@szolsport.hu e-mail címre. Ha van kedvük, akkor a fénykép mellett osszák meg velünk egy kedves MÁV Stranddal kapcsolatos emléküket is.
Beküldési határidő: 2020. október 19. 8:00.
A beküldők között három darab 10 alkalmas fürdőbérletet sorsolunk ki, illetve ez a 3 szerencsés nyertes részt vehet az új Véső úti Strandfürdő ünnepélyes megnyitóján.

A nyereményjáték részletes leírását és szabályzatát a Játékszabályzat dokumentum tartalmazza.

Véső út

Október utolsó hetében nyit a MÁV-strand és Atlétikai Központ

Nem kell tovább várni! Örömmel jelentjük, hogy október utolsó hetében már nyitva áll a lakosság és a sportolók előtt is a Véső úti MÁV-strand és a Szolnoki Atlétikai Központ.

A téliesítés megtörtént, a sátor már áll, még néhány apró mozzanat, és birtokba vehető a nagy hagyományokkal rendelkező, kívül-belül megújult fürdő és az atlétika pálya. Hamarosan jelentkezünk praktikus információkkal a fürdőhasználattal kapcsolatosan.

Haltelepítés

300 kg 20-25 cm-es kecsegével lett gazdagabb a Tisza, szombat délelőtt 10 órakor a Szolnoki Sportcentrum a Magyar Országos Horgász Szövetséggel együttműködve immár 8. alkalommal végzett haltelepítést a gyermekek legnagyobb örömére. A halak a Homokmégyen lévő Rideg & Rideg Fish Farm Haltenyésztő Kft. jóvoltából érkeznek a telepítés helyszínére.

Új Műszaki Épület

Bemutatta új műszaki kiszolgáló épületét a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.

A 120 millió forintos beruházás a társasági adó fejlesztési program keretében valósult meg, a 70%-os TAO forrás mellett az önkormányzat biztosította a 30%-os önerőt, ennek köszönhetően költözhet most új helyre a műszaki csoport.

A Szolnoki Sportcentrum üzemeltetésében vannak Szolnok kiemelt sportlétesítményei, közterületei, amit napi szinten és  hétvégente több ezren használnak. Ahhoz, hogy tisztán, jól karbantartott állapotban találja a közönség ezeket a helyszíneket, elengedhetetlen a műszaki csoport “láthatatlan” háttérmunkája. – kezdte beszédét Rózsa József, a Sportcentrum ügyvezető igazgatója.

Megköszönte a fejlesztésben résztvevő tervező és kivitelező munkáját, és kiemelte, hogy a beruházás megvalósításában oroszlánrészt vállaltak a Sportcentrum munkatársai, Gyurcsó Józsefné műszaki igazgatóhelyettes, Tóth Erika gazdasági vezető, Szilágyi Gábor műszaki csoportvezető, valamint a műszaki csoport tagjai.

Szalay Ferenc polgármester beszédében kifejtette, hogy a Sportcentrum a város egyik legnagyobb cége, komoly felelőssége van a városi sport, a létesítmények és a Sportiskola működtetésében és fejlesztésében. Az ország egyik legjobban működő rendszere, mely támogatja a város egészségnevelésre irányuló alapstratégiáját. Az elmúlt években több milliárdos fejlesztések valósultak meg a Tiszaligetben.

Riport Zupkó Vandával

Zupkó Vanda öt év alatt ifjúsági világbajnok lett

Zupkó Vanda, a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola kajakosának pályafutása meglepő módon csak 5 évre nyúlik vissza.

Vanda 2015 nyarán ült először hajóba, eddigi pályafutásáról, eredményeiről az M4 Sport Jövünk! Utánpótlás-magazin készített riportot.

VIII. Haltelepítés

VIII. Haltelepítés

A Tiszai Hal Napjának rendezvényei elmaradnak, a haltelepítés nem!

Időpont: 2020. 09. 26., 10.00 órakor
Helyszín: Szolnok, Tisza-part sója
Szervező: Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.

Bizonyára számos szolnoki család naptárában már tavasszal szerepelt a nyári programok zárásaként igen sok érdeklődőt vonzó Tiszai Hal Napja és Szolnoki Sparhelt Fesztivál. Sajnos a járványhelyzet következtében – miként az augusztusi-szeptemberi nagyobb rendezvények is – a Tisza partján zajló, nyolcadik alkalommal tervezett forgatag a megszokott formájában elmarad. De a természet örök körfogásának törvényszerűségei, amelyek emberi közreműködést is igényelnek, még e helyzetben sem tűrnek halasztást.

Sor kerül tehát az eredetileg tervezett egyik programnapon, szeptember 26-án, szombaton délelőtt 10 órakor arra az élőhal-telepítésre, amely oly sok gyermekes családot szokott vonzani, s megannyi lánykának és fiúcskának okoz örök élményt, amikor kezeik közül, vagy az általuk tartott lavórokból az ivadék kecsegék átcsusszannak természetes környezetükbe, a folyó vizébe.

A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. koordinálásával a szokásos helyszínen, a Tisza-parti sójánál a Magyar Országos Horgász Szövetség megyei tagszervezete 300 kilógram egynyaras kecsegét telepít. A halak a Homokmégyen lévő Rideg & Rideg Fish Farm Haltenyésztő Kft. jóvoltából érkeznek a telepítés helyszínére. A kecsege halfaj jellegzetessége, hogy 15-25 centiméteresek, télire nagy csapatokba tömörülve a meder mélyebb gödreibe húzódnak. Az élménydús haltelepítésre szeretettel várjuk azokat a családokat, amelyek elfogadják a járványhelyzet generálta szabályokat, a szigorú távolságtartást, és a felnőttek kötelező maszkviselését.

A haltelepítés eső esetén is meg lesz tartva. Reméljük azonban, hogy a jövő évi rendezvényen már minden érdeklődő újra találkozhat a Tiszai Hal Napja adta élményekkel, halas finomságokkal, a sajátos őszi hangulattal.

A naptárakba máris bekerülhet: 2021. szeptember 25-26. A kecsege-telepítésre, a jövő évi rendezvényre is szeretettel várjuk az érdeklődőket.