KAJAK-KENU

Szakosztály

Képgaléria

Edzők és elérhetőségeik

Bordács Balázs

Bordács Balázs

vezetőedző

20/316-3877

Folláth János / edző
Kocsis Levente / edző
Mihályi Adrienn / edző
Nagy György / edző
Pető István / edző
Rigó Gábor / edző
Sinka Kornél / edző

Szakosztályunkról, sportágunkról

Szolnok város sporttörténetében nagy hagyománya van a „vizes sportágaknak”, hiszen már fél évszázaddal ezelőtt is komoly evezősei, kajakosai vagy kenusai voltak a városnak. Nagy örömünkre a szolnoki vagy Szolnokon megforduló kiváló sportolók száma azóta csak emelkedett, ezzel is öregbítve a város hírnevét. Ma az egyik legsikeresebb és legnagyobb létszámmal működő szakosztályunk a Holt-Tiszai Vízi Sporttelepen készülő kajak-kenu szakosztály.

Az utóbbi 10 évben a több mint 100 kajak-kenu egyesületet felvonultató országos rangsorban mindig az előkelő 8-15. helyezés valamelyikét értük el (kivéve 2016). 2018-ban az országos egyesületi rangsorban a 14. helyen végeztünk (98 szakosztály szerzett pontot), a 2017-es évhez képest igaz kevesebb pontot gyűjtöttünk, de 2018-ban a serdülőink az ifiben nem tudtak pontokat szerezni, ez ennek is betudható. Az összbajnoki pontversenyben elért helyezésünket úgy értük el, hogy nincs junior, felnőtt illetve masters versenyzőnk, valamint a Szolnoki Kajak-Kenu Klub is foglalkozik utánpótlással és toborzással, ezzel erőink megoszlanak. Ezeket a tényezőket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert mi utánpótlás neveléssel foglalkozunk, 8-18 évesekkel. Amennyiben a táblázat ezen részét nézzük, mindjárt az 6-10. helyen találjuk magunkat az országos rangsorban, a 100 pontszerző egyesület közül!

Tehát az I-VI. (U10—U16 9. hely), illetve az I-VIII. (U10-U18 7. hely) korcsoport pontversenyében már jóval előrébb végeztünk, de célunk továbbra is az első tízben maradás, amelyet mozgássérült sportolóink minden évben elérnek, és ezt idén a serdülő leányok is megoldották 2. helyükkel!

A minőségi eredmények elérése mellett természetesen célunk még: egészséges és szép környezetben, megfelelő szakmai irányítás mellett az egészséges életmódra való nevelés, a fizikum megerősítése, az egymás iránti figyelem és a csapatszellem kialakítása a sport sajátos nevelő eszközeivel.

Jelenleg 8 edző készíti fel a fiatalkorú versenyzőket, akik közül többen szakirányú egyetemi végzettséggel és nemzetközi sportmúlttal rendelkeznek. Munkájuk elismeréseként többen a Héraklész-, a Patrónus- vagy a SZTEP – program tagjai.

Szakosztályunkban 70 gyermek, 40 kölyök, 28 serdülő, 13 ifjúsági korú sportoló és 4 parakenus készül. A tavalyi évhez képest kevesebb az V-VIII. korcsoportot képviselők száma, míg az I-IV. korcsoportban létszámemelkedés tapasztalható, ez köszönhető bemutató edzéseinknek és a nyári napközis táborunknak. Tagjaink közül nem mindenki indult 2018-ban versenyen, de többen vannak szerencsénkre, akik igen (igazolt sportolók), ez a szám továbbra is 90-100 között van (2018-ban 95 fő).

A város iskoláinak vezetőivel, pedagógusaival kiváló a kapcsolatunk, ezért is lehetséges az, hogy létszámunk arányosan oszlik el az intézmények között. Egyesületi életünkbe fontos változást hozott 3 éve, hogy a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumot már bázis iskolánknak mondhatjuk. A 4. osztályosok tanmenetébe sikerült beépíteni a kajak-kenu oktatását, így felmenő rendszerben a jövőben minden diákkal megismertethetjük sportágunk szépségeit Nagy György, Nagy András és Kocsis Levente útmutatásának köszönhetően. Úgy gondolom, hogy sportágunk népszerűsége és nemzetközi eredményessége megérdemelte ezt a lehetőséget.

Versenyrendszerünk legértékesebb elemei az országos bajnokságok. Az itt megszerzett pontok alapján rangsorolják a szakosztályokat, és az elért helyezésük alapján jutalmazza a klubokat az MKKSZ. A Kajak-Kenu Szövetség által rendezett versenyek még: Országos Vidékbajnokság, Országos Diákolimpia, Regionális válogatók, EB-VB válogató versenyek, Eszkimó-Indián Játékok. Ezeken a versenyeken felül, ha a szakosztály anyagi helyzete megengedi, a helyi klubok által rendezett emlékversenyeken, kupákon szerzünk versenytapasztalatokat (külföldön pedig Pozsonyban, ha van rá lehetőség). Örömmel sorolhatjuk ide a szolnoki Nagy Zoltán Emlékversenyt is, mely az elmúlt 15 évben az ország egyik legnépszerűbb versenyévé nőtte ki magát. 2018-ban szeptember 23-án 35 egyesület közel 1000 versenyzője mérte itt össze erejét!

Eredményeink

2018. kiemelkedő eredményei

Fantasztikusan szerepeltek a magyar serdülő kajak-kenusok a mini-világbajnokságnak is mondott Olimpiai Reménységek Versenyén Poznanban (2018.09.14-16.)
 

Az éremtáblán 18 arany-, 15 ezüst – és 7 bronzéremmel, óriási fölénnyel végeztünk az élen, valamint az országok közötti pontversenyt is megnyertük a németek előtt.

A háromnapos verseny második napján volt a legtöbb szolnoki érdekeltségű futam: a nap során 16 döntőre került sor, ezeken nyolc arany-, öt ezüst- és három bronzérmet nyertek a magyar fiatalok.

Leány kajakosainkra most sem lehetett panasz, hiszen egyesben a 2002-es korosztályban Zupkó Vanda győzött, itt Vásárhelyi-Nagy Anna kilencedik lett. Párosban a 2002/2003-as korosztályban a Rugás, Kőhalmi egység aranyérmes, itt a Fülöp, Kulcsár duó a negyedik helyen ért célba, a 2001-eseknél pedig a Lődi, Zupkó hajó ezüstérmet nyert, a Pazár, Kovács kettős ötödik lett. A Szellák, Kőhalmi, Csikós, Mányi négyes arany-, míg a Csizmazia, Rugási, Lődi, Máró kvartett bronzérmet szerzett.

Férfi kajakosaink is remekül szerepeltek 500 méteren, egyesben Kövesdi Patrik (2003) arany-, Opavszky Márk (2001) pedig ezüstérmes, a 2002-eseknél Keresztes Kristóf Domonkos a negyedik, Tamási Zsombor a hatodik helyen ért célba.

A versenyzőknek gratulálunk és természetesen edzőiknek is, Folláth Jánosnak és Czeglédi Gábornak!

Extrém körülmények várták a magyarokat a csodálatos Eb-helyszínen

2018.06.28-07.01-ig az olaszországi Auronzóban rendezték meg az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságot, amelyen a magyar válogatott is szép reményekkel indult, soraiban a még serdülő korú szolnoki Zupkó Vandával.

A vasárnapi 500-as döntőkben Kaszás Klaudia és Miskolczy Fruzsina (C-2 U23) negyedikként, Rédl András (K-1 ifi) és a Hodován Dávid, Bucsi Bálint, Mollár Kristóf, Zupkó Balázs egység (C-4 ifi) pedig ötödikként ért célba. Zupkó Vanda (K-1 ifi) és a Gönczöl Laura, Opavszky Réka páros (C-2 ifi) hatodik lett.

Héraklész kölyök – serdülő – ifjúsági és para válogatottak:
Fehér Annamária, Zupkó Vanda, Lődi Adrienn, Tamási Zsombor, Varga Bence.

Hazai eredményeink (2018):
7db 1. hely az országos bajnokságokon.
Bajnokaink: Fehér Annamária, Zupkó Vanda, Lődi Adrienn.

Országos Diákolimpia (2018):
4db 1. hely az országos bajnokságokon.
Bajnokaink: Zupkó Vanda, Lődi Adrienn, Tamási Zsombor.

Nemzetközi eredményeink:

  • Zupkó Vanda ifi EB 6. K-1 500m, 8. K-1 1000m, edző: Folláth János
  • Zupkó Vanda ORV 1. K-1 500, 2 . K-1 1000m és K-2 500m , edző: Folláth János
  • Lődi Adrienn ORV 2. K-2 500m, 3. K-4 500m, edző: Folláth János
  • Tamási Zsombor ORV 6. K-1 500m, 7. K-2 200m, edző: Czeglédi Gábor