KAJAK-KENU

Szakosztály

Képgaléria

Edzők és elérhetőségeik

Bordács Balázs

Bordács Balázs

Szakosztályvezető

20/316-3877

Fodor Soma / edző
Gyebnár Dávid / edző
Major Zoltán / edző
Nagy György / edző
Pető István / edző
Rigó Gábor / edző

Szakosztályunkról, sportágunkról

Szolnok város sporttörténetében nagy hagyománya van a „vizes sportágaknak”, hiszen már fél évszázaddal ezelőtt is komoly evezősei, kajakosai vagy kenusai voltak a városnak. Nagy örömünkre a szolnoki vagy Szolnokon megforduló kiváló sportolók száma azóta csak emelkedett, ezzel is öregbítve a város hírnevét. Ma az egyik legsikeresebb és legnagyobb létszámmal működő szakosztályunk a Holt-Tiszai Vízi Sporttelepen készülő kajak-kenu szakosztály.

Az utóbbi 10 évben a több mint 100 kajak-kenu egyesületet felvonultató országos rangsorban mindig az előkelő 8-15. helyezés valamelyikét értük el (kivéve 2016). 2018-ban az országos egyesületi rangsorban a 14. helyen végeztünk (98 szakosztály szerzett pontot), a 2017-es évhez képest igaz kevesebb pontot gyűjtöttünk, de 2018-ban a serdülőink az ifiben nem tudtak pontokat szerezni, ez ennek is betudható. Az összbajnoki pontversenyben elért helyezésünket úgy értük el, hogy nincs junior, felnőtt illetve masters versenyzőnk, valamint a Szolnoki Kajak-Kenu Klub is foglalkozik utánpótlással és toborzással, ezzel erőink megoszlanak. Ezeket a tényezőket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert mi utánpótlás neveléssel foglalkozunk, 8-18 évesekkel. Amennyiben a táblázat ezen részét nézzük, mindjárt az 6-10. helyen találjuk magunkat az országos rangsorban, a 100 pontszerző egyesület közül!

Tehát az I-VI. (U10—U16 9. hely), illetve az I-VIII. (U10-U18 7. hely) korcsoport pontversenyében már jóval előrébb végeztünk, de célunk továbbra is az első tízben maradás, amelyet mozgássérült sportolóink minden évben elérnek, és ezt idén a serdülő leányok is megoldották 2. helyükkel!

A minőségi eredmények elérése mellett természetesen célunk még: egészséges és szép környezetben, megfelelő szakmai irányítás mellett az egészséges életmódra való nevelés, a fizikum megerősítése, az egymás iránti figyelem és a csapatszellem kialakítása a sport sajátos nevelő eszközeivel.

Jelenleg 8 edző készíti fel a fiatalkorú versenyzőket, akik közül többen szakirányú egyetemi végzettséggel és nemzetközi sportmúlttal rendelkeznek. Munkájuk elismeréseként többen a Héraklész-, a Patrónus- vagy a SZTEP – program tagjai.

Szakosztályunkban 70 gyermek, 40 kölyök, 28 serdülő, 13 ifjúsági korú sportoló és 4 parakenus készül. A tavalyi évhez képest kevesebb az V-VIII. korcsoportot képviselők száma, míg az I-IV. korcsoportban létszámemelkedés tapasztalható, ez köszönhető bemutató edzéseinknek és a nyári napközis táborunknak. Tagjaink közül nem mindenki indult 2018-ban versenyen, de többen vannak szerencsénkre, akik igen (igazolt sportolók), ez a szám továbbra is 90-100 között van (2018-ban 95 fő).

A város iskoláinak vezetőivel, pedagógusaival kiváló a kapcsolatunk, ezért is lehetséges az, hogy létszámunk arányosan oszlik el az intézmények között. Egyesületi életünkbe fontos változást hozott 3 éve, hogy a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumot már bázis iskolánknak mondhatjuk. A 4. osztályosok tanmenetébe sikerült beépíteni a kajak-kenu oktatását, így felmenő rendszerben a jövőben minden diákkal megismertethetjük sportágunk szépségeit Nagy György, Nagy András és Kocsis Levente útmutatásának köszönhetően. Úgy gondolom, hogy sportágunk népszerűsége és nemzetközi eredményessége megérdemelte ezt a lehetőséget.

Versenyrendszerünk legértékesebb elemei az országos bajnokságok. Az itt megszerzett pontok alapján rangsorolják a szakosztályokat, és az elért helyezésük alapján jutalmazza a klubokat az MKKSZ. A Kajak-Kenu Szövetség által rendezett versenyek még: Országos Vidékbajnokság, Országos Diákolimpia, Regionális válogatók, EB-VB válogató versenyek, Eszkimó-Indián Játékok. Ezeken a versenyeken felül, ha a szakosztály anyagi helyzete megengedi, a helyi klubok által rendezett emlékversenyeken, kupákon szerzünk versenytapasztalatokat (külföldön pedig Pozsonyban, ha van rá lehetőség). Örömmel sorolhatjuk ide a szolnoki Nagy Zoltán Emlékversenyt is, mely az elmúlt 15 évben az ország egyik legnépszerűbb versenyévé nőtte ki magát. 2018-ban szeptember 23-án 35 egyesület közel 1000 versenyzője mérte itt össze erejét!

Eredményeink

Szerdán zárult Tokajban a felnőtt, U23, ifjúsági maraton világbajnoki válogató. NC-1 Rövidkörön Kis-Batka Imola Johanna, a Szolnoki Sportcentrum versenyzője ezüstérmet szerzett.

19 km-en párosban Mátyás Hanna és Sági Alíz (KSI) az 5. helyen végzett. 19 km-en K-1-ben Mátyás Hanna a 6. helyet szerezte meg.

Továbbá a hétvégén került megrendezésre Borsod Megye Bajnoksága Miskolcon, ahol remek eredmények születtek:

 1. Királymezei-Hajdú Csanád MK-1 2000m U12
 2. Balázs Levente MC-1 2000m U12
 3. Lux Marcell MK-1 2000m U10
 4. Göbölös Kinga MK-1 2000m U10
 5. Tamási Bence K-1 2000m U13
 6. Bablinszki Bence K-1 500m U15
 7. Budai Kevin K-1 2000m U14
 8. Budai Kevin-Bakos Bence K-2 500m U16
 9. Tenczer-Tóth Zsombor MK-1 2000m U13
 10. Ballók Villó K-1 500m U15
 11. Bakos Lilla MK-1 2000m U10
 12. Ország Balázs K-1 500m U15
 13. Huszár Olivér-Bablinszki Bence K-2 500m U16
 14. Lánczi Zaránd K-1 2000m U14

Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő edzőiknek!

2022. kiemelkedő eredményei

Kiss Batka Imola Johanna a Silkeborgban rendezett maratoni kajak-kenu Európa-bajnokságon C1 női junior 11000 méteres számban szerzett ezüstéremért.

2019. kiemelkedő eredményei

Világbajnoki arany- és ezüstérmes kajakosokat köszöntött Rózsa József

Augusztus végén Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum – Sportiskola ügyvezető igazgatója ünnepélyes keretek között köszöntötte Zupkó Vandát és Tamási Zsombort, ifjúsági világbajnoki arany- és ezüstérmes kajakosokat. Az elért sikerekhez gratulált még Tóth Erika gazdasági vezető és Erdélyi Gyuláné Sportiskola igazgatóhelyettes.

A Szolnoki Sportcentrum – Sportiskola kiváló kajakosai fantasztikus eredményt értek el augusztusban a Pietestiben (Románia) rendezett Ifjúsági és U23 Kajak-Kenu Világbajnokságon. Zupkó Vanda első helyezett lett ifi K1 1000 méteren, gyakorlatilag végig vezetve nyerte meg a versenyt.
A ifjúsági K4 egység, köztük Tamási Zsomborral 500 méteren második helyen végzett.

Rózsa József kiemelte, hogy hatalmas örömet jelentett mindenki számára az a pillanat, amikor értesültünk a világbajnokság eredményeiről, melynek kimagasló értéke van, nemcsak Sportiskolánk, hanem Szolnok város is méltán lehet büszke fiatal sportolóira, olimpiai reménységeire.

Rózsa József köszönetét fejezte ki a felkészítő edzőknek, Folláth Jánosnak és Czeglédi Gábornak, valamint gratulált Bordács Balázsnak, a Kajak-Kenu Szakoszály vezetőedzőjének.

Természetesen nem feledkeztek meg a sportolók szüleiről sem, az ő áldozatos támogatásuk nélkül ez a siker nem jöhetett volna létre, őket is köszöntötte az ügyvezető igazgató.

Olimpiai Reménységek Versenye

Pozsony, 2019. szeptember 13-15.

Magyar éremeső a pozsonyi ORV-n

Múlt hétvégén rendezték meg a serdülő korosztály legrangosabb világversenyét, az Olimpiai Reménységek Versenyét Pozsonyban. A magyar versenyzők 48 érmet szereztek, a Szolnoki Sportcentrum – Sportiskola kajakosai újra remekeltek. Zupkó Vanda (U17) K-1 500 méteren aranyérmet szerzett, K-1 200 méteren pedig harmadikként ért célba.

Tamási Zsombor (U17) K-1 500 méteren ezüstérmet, K-1 1000 méteren pedig bronzérmet szerzett.

Gratulálunk a versenyzőknek, valamint felkészítő edzőiknek, Czeglédi Gábornak és Folláth Jánosnak.