FIÚ RÖPLABDA

Szakosztály

Képgaléria

Edzők és elérhetőségeik

Bodonyi Ákos

Bodonyi Ákos

szakosztályvezető

20/461-3535

Bartal Gergely / U17, U19 B edző, U15 – U19 e.k.
Bede Gábor / U19, U21 m.edző, U11 ek.e.
Bíró Bence / U11 ek.e, U13 B edző, U13 A me.
Bodonyi Ákos / U19, U21 edző; szakosztályvezető
Grenczer Georgina / U13 edző
Ilyés Gábor / sportszakmai referens
Kómár Krisztián / U13 ek. Edző, U17 me.
Mikoly Dóra / gyógytornász U15 – U21
Milusné Orvos Anita / U11 ek.e, U13 B edző
Varga Zoltán / U15 edző

Szakosztályunkról, sportágunkról

A röplabda játék 125 éves múltra tekint vissza. Az alapokat egy amerikai testnevelő fektette le. Innen indult világhódító útjára és mára már több, mint kétszáz tagszervezettel rendelkezik. Így a legelterjedtebb labdajáték a világon. Magyarországon az 1930-as években, egy szűk körben már ismerték a játékot. A második világháború során vált népszerűvé hazánkban majd azt követően alakult meg a Magyar Röplabda Szövetség 1946-ban. Az 1970-es és ‘80-as években élte aranykorát a magyar röplabdázás és ért el nemzetközi szinten kimagasló eredményeket. Jelenleg ismét felfelé ível a honi röplabdasport. A nemzetközi elitkupákban való szereplés sem idegen már klubcsapataink részéről.

A szolnoki röplabdázás több évtizedes múltra tekint vissza. A férfiak több, mint 40 éve stabil szereplői a nemzeti felnőtt bajnokság első osztályának, de már 1949-től részesei a honi röplabda életnek. A jelenlegi formáját felöltő sportiskola alapító sportágainak egyike volt a röplabda a rendszerváltást követően. Ma már mindkét nem tekintetében jelen vagyunk az utánpótlás-nevelésben. A kormány döntésének köszönhetően sportágunk is bekerült a látványsportok közé néhány éve, így minden tekintetben megnyílt az út a nemzetközi minőségű versenysport irányába. Sportiskolánknak is lehetősége van a több évtizedes munkát a jelenkorban megfelelő dinamizmussal továbbfejleszteni, ezáltal méltóképp tisztelegni az elődök előtt és prominens lehetőséget kínálni a jelenkor atlétáinak.

Az utánpótlás-nevelés területén végzett munkásságunk eredményeképpen a Szolnoki Sportiskolát a legjobb négy férfi klub között tartják számon a honi röplabdasport szakértői. A kezdetek óta építjük ezt a közösséget és igyekszünk a folyamatos megújulás mezsgyéjén előre haladva a legszínvonalasabb képzést nyújtani Az elmúlt évtizedekben minden utánpótlás kategóriában sikerült a magyar bajnokság döntőjét játszani és legtöbb ízben győzelmet aratni is. Az elmúlt 10 év azonban a korábbinál is exponenciálisabb növekedést hozott, így talán ez az évtized tekinthető egy jelentős lépcsőfoknak a szolnoki röplabdasport életében. Bízunk és dolgozunk érte, hogy a jövőben továbbra is felfelé íveljen ez a lépcsősor. 2017-ben az utánpótlásunkra jelentősen építkező felnőtt férfi gárda megnyerte a Magyar Kupát.

Sportágunk és országunk az elmúlt fél évszázadban jó néhány világklasszis atlétát adott a világnak. Buzek László neve és játéka a ‘70-es és ‘80-as évek nemzetközi röplabdáját határozta meg. Nevéhez fűződik a felugrásos pörgetett nyitás vagy a hármason kívüli támadások befejezése. Ha ‘90-es és 2000-es évekre előre pörgetjük az idő vaskerekét, akkor Kántor Sándor neve olvasható számtalan nemzetközi sajtó hasábjain, mint a magyar kalapács. A legjobb nemzetközi játékosok elitjéhez tartozott. A 2000-es és 2010-es évekhez érve Veres Péter személye lesz, aki színesebbé és szebbé alakította a bajnokok ligája versenysorozatát. A legeredményesebb nyitásfogadónak választották 2011-ben a Bajnokok Ligája döntőjében. A manapság a legfényesebben Pádár Krisztián csillaga ragyog, aki az orosz bajnokság mellett a legmagasabban kvalifikált kupasorozatban is a négy közé repítette csapatát. Magyarországi felmenőkkel rendelkezik minden idők legeredményesebb férfi röplabdázója, Karch Király. Ő máig az egyetlen olyan játékos, aki teremben és strandon is nyert olimpiát (Amerikai Egyesült Államok színeiben, teremben kétszer is). A jelenkor egyik ikonja még Grózer György, aki 18 éves korában költözött a családjával Németországba és futott be példátlan karriert. Az ő nevéhez fűződik a leggyorsabb szerva a világon. Diagonál poszton a legponterősebb a világon. Városunk is igyekezett szeretett sportágunk válogatott soraiba kvalifikálni fiait, avagy a nemzetközi karrier irányába segíteni őket. Néhány név az évtizedek tükrében: Szalai Szabolcs, Rapi Róbert, Rása Alex, Makai Péter, Horváth Kristóf, Bene Róbert, Tóth Gábor, Mondi József, Szabó Kálmán. (9 fő)

A sportág alapjait már alsó tagozatban igyekszünk lefektetni. Több általános iskolában folynak az előkészítő munkálatok, ahol az ifjú tehetségek röplabdás ismeretekkel történő pallérozása zajlik. Felső tagozatba érve a tudásszintjüknek megfelelő U13-as korosztályhoz csatlakoznak a fiatalok. Ezt követően már az U15-ös csoportok következnek és kétévenként a további korosztályok egészen 21 éves korukig. Itt és már legtöbb esetben előtte lehetőség van csatlakozni a professzionális felnőtt csapathoz vagy amatőr bajnokságokban folytatni a játékot. 

A csapatok rendre eredményesen szerepelnek a korosztályos bajnokság első osztályaiban és jelentős százalékban tagjai a felnőtt csapatnak is. Így több fronton számot adhatnak tudásukról és öregbíthetik városunk hírnevét. Kiemelkedő létszámban vannak fiú sportolóink a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolában, amellyel szorosan együttműködve jó néhány diákolimpiai bajnoki címet is szereztek játékosaink.

Továbbá a Szegő Gábor és Szandaszőlősi Általános Iskolák, akik fiú fronton több sportolót delegálnak a Sportiskola soraiba. A középiskolák tekintetében a Széchenyi István Gimnázium mellett a Szolnoki Szc Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziuma, ahol a legtöbb játékos folytatja tanulmányait. Emellett természetesen az oktatási intézmények jelentős részében végzik tanulmányaikat sportolóink.

Az játék egyénre gyakorolt hatásai mellett a társakkal történő rendszeres és szükségszerű kapcsolatrendszer következtében a szocializációs folyamatok illetve emberi kontaktusok mélyebben és rugalmasabb formában rögzülnek a sportolókban. Ezáltal a társadalom kihívásainak minden színterén könnyebben tudnak megfelelni a sportvilágban pallérozódott fiatalok. Ezen értékeken kívül az élmény, amelyet egy életen át magukban hordoznak a fiatalok, felbecsülhetetlen.

A csoportok elé támasztott elvárások mértéke magas színvonalú, amely igazodik a képességeikhez. Ennek köszönhetően szívesen végzik a feladatokat és segítik egymást. A csoportok hangulata nagyon jó és szívesen mozognak itt tanítványaink.

A jövőbeni terveink közé tartozik a közvetlen agglomeráció bevonása a szakmai munkába, a regionális központ szerepkör kibontakoztatása, a helyi bázis szélesítése és megszilárdítása, a szakmai munka nemzetközi elvárásaihoz és a külföldi elit színvonalához való igazítása, illetve a felnőtt csapat képzett és színvonalas játékosállománnyal történő feltöltése. Szeretnénk, ha továbbra is szolnoki játékosokra épülne a felnőtt gárda és ők sikeresen öregbítenék városunk hírnevét. További feladataink a sportág ismeretanyagának szélesebb körben történő átadása, pedagógusok bevonása az oktatási folyamatba, sportszakemberek képzése (nem csak edzők) és elsősorban továbbra is sikeres, egészséges és boldog szolnoki fiatalokat nevelni a röplabda által.

Csapatképek

Friss versenyeredmények

Sportszakmai értékelés – U21 fiú Döntő

Rendhagyó időszakot tudhat maga mögött a világ. Ismét számot adhattunk tudásunkról az országos döntő „színpadán”. Csapatunk felkészülése a körülményekhez képest elfogadhatóan zajlott. A 14 fős keretet kivéte nélkül ifjúsági korú (2002-2003) játékosok alkották. Veretlenül jutottunk az országos döntőbe.

A mi csoportunkat a DSE, DEAC és Szolnoki Sportcentrum trió alkotta. A másik csoportban a FINO Kaposvár, Pénzügyőr SE és a Kazincbarcika csapatai voltak.

DSE Röplabda Akadémia – Szolnoki SPC 0:3 (-23, -14, -28)

A nyitó mérkőzést (és a zárót is) a DSE Röplabda Akadémia csapatával játszottuk. A Dunaújváros is veretlenül került be a döntőbe. 10 korosztályos és felnőtt válogatott kerettag alkotta ellenfelünk gerincét és toronymagas esélyesként érkeztek Kaposvárra. A mérkőzést végig kézben tartva egy rendkívül agilis és domináns játékot tudtunk a pályára vinni, amellyel 3:0 arányban óriási meglepetést okoztunk a röplabda társadalom számára.

Szolnoki SPC – DEAC 3:0 (13, 21, 19)

Következő ellenfelünk a DEAC csapata volt. Velük már többször is játszottunk a szezon során. Az összes találkozó közül a legjobb játékkal most tudtunk előállni (habár hullámvölgyek már voltak) és magabiztos 3:0-s sikert arattunk. Vártuk az elődöntős ellenfelünket.

Úgy alakult, hogy a DEAC legyőzte a Pénzügyőr csapatát a keresztjáték során és ismét egy Szolnok – DEAC csatára készültünk az elődöntő során.

Szolnoki SPC – DEAC 3:1 (-22, 18, 18, 22)

Egy teljesen más mérkőzés volt. Hiszen itt komoly tét volt mindkét csapat előtt és a mi vállunkat nyomta az esélyesség terhe. Ez érezhető is volt a mérkőzés lefolyásán. Egy rendkívül izgalmas és kiélezett meccsen a szív diadalaként 3:1 arányban győzedelmeskedtünk és jutottunk a döntőbe.

DSE Röplabda Akadémia – Szolnoki SPC 3:0 (20, 21, 21)

A döntőbe ismét a DSE Röplabda Akadémia csapatával kerültünk szembe. A mérkőzés mindhárom szettjében 3-4 pontos előnyt tudtak kialakítani, amelyet nem tudtunk lefaragni. Azonban egy szimpatikus és bátor játékot mutattunk. Ezüstérmet szereztünk! Büszke vagyok a csapatra az egész éves munkáért és a döntő 3 napján mutatott játék képéért. Igazi sportemberi teljesítményt tudtunk abszolválni.

Készülünk a következő megmérettetésre…U19 fiú döntő Szolnokon!

Bodonyi Ákos
U21 vezetőedző

OGYB középszakasz
Szolnok, 2021.02.20

Résztvevő csapatok:

  1. Szolnoki Sportcentrum
  2. Szeged RSE
  3. RÖAK-Kaposvár (Sárga)
  4. RÖAK-Kaposvár (Kék)

Végeredmény:

  1. RÖAK-Kaposvár (Sárga)
  2. Szolnoki Sportcentrum
  3. RÖAK-Kaposvár (Kék)
  4. Szeged RSE

Csapatnévsor: Bakos Csanád, Berényi Bendegúz (L1), Csák Attila, Csók Péter Levente (C), Dudás Zoltán, Lévai Bálint, Malatinszki Dániel, Rőczey Zoltán, Szántó Krisztián, Dalkó Richárd (L2)

Vezetőedző: Varga Zoltán

Mérkőzések és rövid beszámolók:

Szolnok – Szeged 3:0

Kicsit álmosan kezdtünk, de utána megszoktuk a termet és stabilizálódott a játékunk, aminek köszönhetően nyertünk.

Szolnok – RÖAK Kaposvár (Sárga) 1:3

Egy hajtós, kiélezett, szép labdamenetekkel tarkított mérkőzést játszottunk, ami véleményem szerint mindkét fél részére hasznos volt. Büszke vagyok a csapatomra, ahogy játszott és ahogy érintették a labdát. Bízom benne, hogy legközelebb már felénk billen a mérleg nyelve. Gratulálok a Kaposvár csapatának, várjuk a folytatást!

Szolnok – RÖAK Kaposvár (Kék) 3:0

Hoztuk a kötelezőt.