FIÚ RÖPLABDA

Szakosztály

Képgaléria

Edzők és elérhetőségeik

Bodonyi Ákos

Bodonyi Ákos

szakosztályvezető

20/461-3535

Bartal Gergely / U17, U19 B edző, U15 – U19 e.k.
Bede Gábor / U19, U21 m.edző, U11 ek.e.
Bíró Bence / U11 ek.e, U13 B edző, U13 A me.
Bodonyi Ákos / U19, U21 edző; szakosztályvezető
Grenczer Georgina / U13 edző
Ilyés Gábor / sportszakmai referens
Kómár Krisztián / U13 ek. Edző, U17 me.
Mikoly Dóra / gyógytornász U15 – U21
Milusné Orvos Anita / U11 ek.e, U13 B edző
Varga Zoltán / U15 edző

Szakosztályunkról, sportágunkról

A röplabda játék 125 éves múltra tekint vissza. Az alapokat egy amerikai testnevelő fektette le. Innen indult világhódító útjára és mára már több, mint kétszáz tagszervezettel rendelkezik. Így a legelterjedtebb labdajáték a világon. Magyarországon az 1930-as években, egy szűk körben már ismerték a játékot. A második világháború során vált népszerűvé hazánkban majd azt követően alakult meg a Magyar Röplabda Szövetség 1946-ban. Az 1970-es és ‘80-as években élte aranykorát a magyar röplabdázás és ért el nemzetközi szinten kimagasló eredményeket. Jelenleg ismét felfelé ível a honi röplabdasport. A nemzetközi elitkupákban való szereplés sem idegen már klubcsapataink részéről.

A szolnoki röplabdázás több évtizedes múltra tekint vissza. A férfiak több, mint 40 éve stabil szereplői a nemzeti felnőtt bajnokság első osztályának, de már 1949-től részesei a honi röplabda életnek. A jelenlegi formáját felöltő sportiskola alapító sportágainak egyike volt a röplabda a rendszerváltást követően. Ma már mindkét nem tekintetében jelen vagyunk az utánpótlás-nevelésben. A kormány döntésének köszönhetően sportágunk is bekerült a látványsportok közé néhány éve, így minden tekintetben megnyílt az út a nemzetközi minőségű versenysport irányába. Sportiskolánknak is lehetősége van a több évtizedes munkát a jelenkorban megfelelő dinamizmussal továbbfejleszteni, ezáltal méltóképp tisztelegni az elődök előtt és prominens lehetőséget kínálni a jelenkor atlétáinak.

Az utánpótlás-nevelés területén végzett munkásságunk eredményeképpen a Szolnoki Sportiskolát a legjobb négy férfi klub között tartják számon a honi röplabdasport szakértői. A kezdetek óta építjük ezt a közösséget és igyekszünk a folyamatos megújulás mezsgyéjén előre haladva a legszínvonalasabb képzést nyújtani Az elmúlt évtizedekben minden utánpótlás kategóriában sikerült a magyar bajnokság döntőjét játszani és legtöbb ízben győzelmet aratni is. Az elmúlt 10 év azonban a korábbinál is exponenciálisabb növekedést hozott, így talán ez az évtized tekinthető egy jelentős lépcsőfoknak a szolnoki röplabdasport életében. Bízunk és dolgozunk érte, hogy a jövőben továbbra is felfelé íveljen ez a lépcsősor. 2017-ben az utánpótlásunkra jelentősen építkező felnőtt férfi gárda megnyerte a Magyar Kupát.

Sportágunk és országunk az elmúlt fél évszázadban jó néhány világklasszis atlétát adott a világnak. Buzek László neve és játéka a ‘70-es és ‘80-as évek nemzetközi röplabdáját határozta meg. Nevéhez fűződik a felugrásos pörgetett nyitás vagy a hármason kívüli támadások befejezése. Ha ‘90-es és 2000-es évekre előre pörgetjük az idő vaskerekét, akkor Kántor Sándor neve olvasható számtalan nemzetközi sajtó hasábjain, mint a magyar kalapács. A legjobb nemzetközi játékosok elitjéhez tartozott. A 2000-es és 2010-es évekhez érve Veres Péter személye lesz, aki színesebbé és szebbé alakította a bajnokok ligája versenysorozatát. A legeredményesebb nyitásfogadónak választották 2011-ben a Bajnokok Ligája döntőjében. A manapság a legfényesebben Pádár Krisztián csillaga ragyog, aki az orosz bajnokság mellett a legmagasabban kvalifikált kupasorozatban is a négy közé repítette csapatát. Magyarországi felmenőkkel rendelkezik minden idők legeredményesebb férfi röplabdázója, Karch Király. Ő máig az egyetlen olyan játékos, aki teremben és strandon is nyert olimpiát (Amerikai Egyesült Államok színeiben, teremben kétszer is). A jelenkor egyik ikonja még Grózer György, aki 18 éves korában költözött a családjával Németországba és futott be példátlan karriert. Az ő nevéhez fűződik a leggyorsabb szerva a világon. Diagonál poszton a legponterősebb a világon. Városunk is igyekezett szeretett sportágunk válogatott soraiba kvalifikálni fiait, avagy a nemzetközi karrier irányába segíteni őket. Néhány név az évtizedek tükrében: Szalai Szabolcs, Rapi Róbert, Rása Alex, Makai Péter, Horváth Kristóf, Bene Róbert, Tóth Gábor, Mondi József, Szabó Kálmán. (9 fő)

A sportág alapjait már alsó tagozatban igyekszünk lefektetni. Több általános iskolában folynak az előkészítő munkálatok, ahol az ifjú tehetségek röplabdás ismeretekkel történő pallérozása zajlik. Felső tagozatba érve a tudásszintjüknek megfelelő U13-as korosztályhoz csatlakoznak a fiatalok. Ezt követően már az U15-ös csoportok következnek és kétévenként a további korosztályok egészen 21 éves korukig. Itt és már legtöbb esetben előtte lehetőség van csatlakozni a professzionális felnőtt csapathoz vagy amatőr bajnokságokban folytatni a játékot. 

A csapatok rendre eredményesen szerepelnek a korosztályos bajnokság első osztályaiban és jelentős százalékban tagjai a felnőtt csapatnak is. Így több fronton számot adhatnak tudásukról és öregbíthetik városunk hírnevét. Kiemelkedő létszámban vannak fiú sportolóink a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolában, amellyel szorosan együttműködve jó néhány diákolimpiai bajnoki címet is szereztek játékosaink.

Továbbá a Szegő Gábor és Szandaszőlősi Általános Iskolák, akik fiú fronton több sportolót delegálnak a Sportiskola soraiba. A középiskolák tekintetében a Széchenyi István Gimnázium mellett a Szolnoki Szc Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziuma, ahol a legtöbb játékos folytatja tanulmányait. Emellett természetesen az oktatási intézmények jelentős részében végzik tanulmányaikat sportolóink.

Az játék egyénre gyakorolt hatásai mellett a társakkal történő rendszeres és szükségszerű kapcsolatrendszer következtében a szocializációs folyamatok illetve emberi kontaktusok mélyebben és rugalmasabb formában rögzülnek a sportolókban. Ezáltal a társadalom kihívásainak minden színterén könnyebben tudnak megfelelni a sportvilágban pallérozódott fiatalok. Ezen értékeken kívül az élmény, amelyet egy életen át magukban hordoznak a fiatalok, felbecsülhetetlen.

A csoportok elé támasztott elvárások mértéke magas színvonalú, amely igazodik a képességeikhez. Ennek köszönhetően szívesen végzik a feladatokat és segítik egymást. A csoportok hangulata nagyon jó és szívesen mozognak itt tanítványaink.

A jövőbeni terveink közé tartozik a közvetlen agglomeráció bevonása a szakmai munkába, a regionális központ szerepkör kibontakoztatása, a helyi bázis szélesítése és megszilárdítása, a szakmai munka nemzetközi elvárásaihoz és a külföldi elit színvonalához való igazítása, illetve a felnőtt csapat képzett és színvonalas játékosállománnyal történő feltöltése. Szeretnénk, ha továbbra is szolnoki játékosokra épülne a felnőtt gárda és ők sikeresen öregbítenék városunk hírnevét. További feladataink a sportág ismeretanyagának szélesebb körben történő átadása, pedagógusok bevonása az oktatási folyamatba, sportszakemberek képzése (nem csak edzők) és elsősorban továbbra is sikeres, egészséges és boldog szolnoki fiatalokat nevelni a röplabda által.

Csapatképek

Friss versenyeredmények

OGYB középszakasz
Szolnok, 2021.02.20

Résztvevő csapatok:

  1. Szolnoki Sportcentrum
  2. Szeged RSE
  3. RÖAK-Kaposvár (Sárga)
  4. RÖAK-Kaposvár (Kék)

Végeredmény:

  1. RÖAK-Kaposvár (Sárga)
  2. Szolnoki Sportcentrum
  3. RÖAK-Kaposvár (Kék)
  4. Szeged RSE

Csapatnévsor: Bakos Csanád, Berényi Bendegúz (L1), Csák Attila, Csók Péter Levente (C), Dudás Zoltán, Lévai Bálint, Malatinszki Dániel, Rőczey Zoltán, Szántó Krisztián, Dalkó Richárd (L2)

Vezetőedző: Varga Zoltán

Mérkőzések és rövid beszámolók:

Szolnok – Szeged 3:0

Kicsit álmosan kezdtünk, de utána megszoktuk a termet és stabilizálódott a játékunk, aminek köszönhetően nyertünk.

Szolnok – RÖAK Kaposvár (Sárga) 1:3

Egy hajtós, kiélezett, szép labdamenetekkel tarkított mérkőzést játszottunk, ami véleményem szerint mindkét fél részére hasznos volt. Büszke vagyok a csapatomra, ahogy játszott és ahogy érintették a labdát. Bízom benne, hogy legközelebb már felénk billen a mérleg nyelve. Gratulálok a Kaposvár csapatának, várjuk a folytatást!

Szolnok – RÖAK Kaposvár (Kék) 3:0

Hoztuk a kötelezőt. 

Torna neve: dr. Tarnawa Ferdinánd U19 I. osztály

Helyszín: Kazincbarcika, Városi Sportcsarnok

Időpont: 2020.09.26. szombat

Résztvevő Csapatok: Pénzügyőr SE, DEAC, Kazincbarcika, Szolnoki SPC-2

Csapatkép:


Eredmények, Tabella:

Pénzügyőr SE – Szolnoki SPC-2: 2-1 (24, -9, -13)

Szolnoki SPC-2 – DEAC: 3-0 (8, 15, 10)

Vegyész RC Kazincbarcika – Szolnoki SPC-2: 0-3 (18, 12, 10)

Játékosaink névsora:

Kovács Dominik, Reiner Márk Máté, Ardai Attila, Békési Gergő, Oláh Róbert, Lovász Bence Kristóf, Molnár Balázs, Zupkó Máté, Dalkó György, Eperjesi Richárd, Sánta Béla.

Edző neve:

Bartal Gergely

Nehéz hetünk volt, nem tudtunk rendesen készülni teljes létszámmal. Az első meccsünkön a Pénzügyőr ellen még az első szettben tartottuk magunkat, utána viszont az edzés hiánya miatt, ami meglátszódott, rengeteg hiba következett, ami a vereségünket okozta. A DEAC ellen már magabiztosabbak voltunk, helyenként magabiztosan játszva hoztuk a kötelező elvárt győzelmet. A harmadik meccsen a házigazda Kazincbarcika ellen végre azt láttam, amit gyakoroltunk az edzéseken, gyors támadásaink voltak, a védekezésünk és a nyitásaink jók voltak. Nagyon magabiztosan játszottunk, igen voltak hibák, de ez az út, amit járnunk kell tovább a céljaink elérése felé. Összességében elégedett vagyok a látottakkal, az idősebbek ellen játszani mindig nehéz hiszen 1-2, akár 3 évvel idősebbel is szemben találod magad a pályán, ami pszichikailag nagy teher még a fiatal játékosaimnak. Az első meccs rövidzárlata a 2.-ik és 3.-ik szett elején szerintem ezért volt és hiába akartunk, görcsösségé váltott át az akarás. Dolgozunk tovább, az edzéseken pedig a technika mellett most már pszichikai nyomás alá fogom helyezni a játékosokat, hogy a mérkőzéseken ilyen rövidzárlatok ne forduljanak elő. Gratulálok a Srácoknak a hétvégéhez, örülök, hogy Mindenki kivette a részét a sikerből!

Dr. Tarnawa Ferdinánd U19 OIB I. osztály

1. FORDULÓ

2020.09.26. – VILMOS ENDRE SPORTCENTRUM
BUDAPEST, NAGYBECSKEREK UTCA 32.

Sportolók:

Kohajda Róbert Olivér                                                             Csendes Csaba

Csombor Gergő Attila                                                              Tímár Mike

Fenyvesi Dániel István                                                            Alexander Mulholland

Quintz Tamás                                                                           Acsai Bálint Dávid

Mészáros Márton

Edző:

Bede Gábor

Három mérkőzést játszottunk ezen a szombati napon. A meccsek 3 szettig tartottak. Az előjelek nem voltak túlságosan biztatóak, a csapatból 5 játékost kellett nélkülöznöm különböző betegségek miatt. A negatív előjelek ellenére mégis nagyon szép szombatot zártunk.

A „B” jelű csoportot a következő csapatok alkotják: Malév SC, Kecskeméti RC, Szegedi RSE és Szolnoki SPC.

  1. Az első mérkőzést a Szeged csapata ellen játszottuk.

Szolnoki SPC – Szegedi RSE: 3:0 (15, 15, 14)

Az első játékrészt a kezdő hatossal játszottuk végig. A második és harmadik felvonásban amennyire lehetséges volt próbáltam rotálni a csapatot. Lehetőséget kaptak azok a játékosok is, akik technikai tudása kissé elmarad a többiekétől. Az egész csapat magabiztosan játszva szép győzelmet aratott.

  1. A második felvonásban a végső döntőre is esélyes Kecskemét ellen játszottunk.

Szolnoki SPC – Kecskeméti RC: 2:1 (-20, 20, 29)

Úgy gondolom színvonalas mérkőzést játszottunk, apró hibák döntöttek a mérkőzésen! Az első szettben sok ki nem kényszerített hibát követtünk el, így az ellenfelünk megnyerte azt. A második szettben nagy tartásról tett tanúbizonyságot csapatom. Gyakorlatilag végig vezetve magabiztos játékkal nyertük ezt a felvonást. A harmadik szett igazi idegőrlő csatát hozott, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. A végén az idegek harcát mi bírtuk jobban, úgy gondolom megérdemelten nyertünk!

III. Az utolsó mérkőzésünkre a hazai csapat ellen került sor.

Szolnoki SPC – Malév SC: 3:0 (14, 14, 17)

Ez volt az a mérkőzés, ahol a kulcsjátékosokat a megfelelő módon sikerült pihentetnem és lehetőséget tudtam adni a cserejátékosoknak is. Azt gondolom jó lehetőségvolt ez ellen a csapat ellen, hogy gyakoroljuk alapjátékunkat és kiütközzenek olyan hibák, amelyeket a jövőben még gyakorolnunk kell. A mérkőzést így is magabiztosan nyertük meg.