LEÁNY RÖPLABDA

Szakosztály

Képgaléria

Edzők és elérhetőségeik

  Bodonyi Ákos

Bodonyi Ákos

szakosztályvezető

                                20/461-3535

Ádám Zoltán / U15 edző
Elbakour Bernard André / U15, U13, U11 edző
Bíró Bence / U11 ek.e, U13 B edző, U13 A me.
Bodonyi Ákos / U19, U21 edző; szakosztályvezető
Kómár Krisztián / U11 és U13 edző
Mikoly Dóra / gyógytornász U15 – U21
Dr. Nánai Zoltánné / U19 edző
Szegedi Zsolt / U17, U19 edző. NB2 me.
Telepovszki Olga / U11 edző, U13 A me.

Szakosztályunkról, sportágunkról

A röplabda játék 125 éves múltra tekint vissza. Az alapokat egy amerikai testnevelő fektette le. Innen indult világhódító útjára és mára már több, mint kétszáz tagszervezettel rendelkezik. Így a legelterjedtebb labdajáték a világon. Magyarországon az 1930-as években, egy szűk körben már ismerték a játékot. A második világháború során vált népszerűvé hazánkban majd azt követően alakult meg a Magyar Röplabda Szövetség 1946-ban. Az 1970-es és ’80-as években élte aranykorát a magyar röplabdázás és ért el nemzetközi szinten kimagasló eredményeket. Jelenleg ismét felfelé ível a honi röplabdasport. A nemzetközi elitkupákban való szereplés sem idegen már klubcsapatink számára. Az utóbbi három Európa Bajnokságnak is résztvevője volt felnőtt női válogatott csapatunk.

A Szolnoki röplabdázás több évtizedes múltra tekint vissza. Első női csapat 1960-as évek elején alakult Guba András irányításával, majd hosszú éveken át Vasicsek János vezette a hölgyeket. Az 1980-as és 1990-es évek első osztályának stabil szereplői voltak a szolnoki nők, akik nemzetközi porondon is számot adtak tudásukról. A jelenlegi formáját felöltő Sportiskola alapító sportágainak egyike volt a röplabda a rendszerváltást követően. Ma már mindkét nem tekintetében jelen vagyunk az utánpótlás nevelésben. A kormány döntésének köszönhetően sportágunk is bekerült a látványsportok közé néhány éve, így minden tekintetben megnyílt az út a nemzetközi minőségű versenysport irányába. Sportiskolánknak is lehetősége van a több évtizedes munkát a jelenkorban megfelelő dinamizmussal továbbfejleszteni ezzel méltóképp tisztelegni az elődök előtt és prominens lehetőséget kínálni a jelenkor atlétáinak.

Hektikus évtizedek állnak a női röplabdázás mögött városunkban. Bízunk és dolgozunk azon, hogy jelenleg felfelé ívelő és a lehetőségek maximumát kiaknázó perspektívát kínáljunk a leányok részére. A rendszerváltás előtti évektől az első osztályban pallérozódó női csapat az utánpótláskorú fiatalokra is hatással volt. Sajnos a ’90-es évek második felétől kezdve egy évtizeden keresztül hiányzott a felnőtt korosztály a magyar röplabda sport térképéről. 2007-ben újjá alakult, majd két szezonnal később veretlenül megnyerve az NB2-t jutott az első osztályba. Két éven át tartó élvonalbeli csaták után azonban ismét néhány évnyi másodosztály következett. Ebben az időszakban teljes mértékben a Sportiskola utánpótlására támaszkodott a felnőtt gárda. Pár éve már az utánpótlás bajnokságok jelentik a célállomást játékosainknak. Azonban a jelenlegi helyzet kínálta lehetőségek felfelé ívelő hullámát megülve bízunk benne, hogy meg tudjuk teremteni a játéklehetőséget a jövőben a felnőttek között is a tehetséges atlétáink számára.

A magyar röplabdasport számos női klasszis játékost adott a világnak az elmúlt évtizedekben. A magyar röplabdasport aranykorában, több ízben is szerepeltek a szebbik nem képviselői a legrangosabb megmérettetésen, az olimpián. Két alkalommal is az előkelő negyedik helyen végeztek. A női magyar röplabdázás leginkább emblematikusabb egyénisége Dr. Kotsis Attiláné Gabi néni. Személye évtizedeken át szerves részét képezte a hazai válogatott eseményeknek. Első ízben játékosként majd hosszú évtizedeken át edzőként tevékenykedett. Három olimpián, világbajnokságokon és kontinensviadalokon is vezényelte szép hazánk leányait. Közeledve a jelenkor eseményeihez egy jászsági leány futott be nagyon szép karriert ebben a sportban, Sándor Renáta. A hölgyek tekintetében jelenleg a legragyogóbban Szakmáry Gréta csillaga ragyog a játékosok palettáján. Gréta jelenleg Németországban kápráztatja el mozdulataival a röplabdázás rajongóit. Magyarország szívéből Szolnokról is kerültek ki válogatott sportolók: Kiss Éva, Szatmári Margit, Kolláth Emília. Utánpótlás válogatottak: Kolláth Emília, Csécsei Adél, Radics Zsuzsanna. Minden korosztályban képviseltetjük magunkat az első osztályban, amelyet 16 – 20 csapat alkot minden ízben. A korábbi évek kimagasló sikerei közé tartozik, hogy U13-as csapatunk két éve a negyedik helyen végzett, míg tavaly az U15-ös társaság a hetedik helyen fejezte be a szezont.

 

A sportág alapjait már alsó tagozatban igyekszünk lefektetni. Hét általános iskolában folynak az előkészítő munkálatok, ahol az ifjú tehetségek röplabdás ismeretekkel történő pallérozása zajlik. Felső tagozatba érve a tudásszintjüknek megfelelő U13-as korosztályhoz csatlakoznak a fiatalok. Ezt követően már az U15-ös csoportok következnek, ahol még mindig több alternatíva áll a sportolók előtt differenciált formában, csoport tekintetében. U17-ben is még két csapat várja a pattogós labda szerelmeseit. U19-ben már szűkül a kör és egy csapatban folytatják a hölgyek. A továbbiakban jelenleg amatőr csapatok nyújtanak lehetőséget, de terveink alapján ez változik.

Ha a sport szerepéről alkotunk, véleményt első ízben Ernest Hemingway szavai jutnak eszembe: „A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.” Egy csapatsport esetében, ha lehet ilyet mondani, e gondolatnak talán mélyebb aspektusban is igaza van. Az játék egyénre gyakorolt hatásai mellett a társakkal történő rendszeres és szükségszerű kapcsolatrendszer következtében a szocializációs folyamatok, illetve emberi kontaktusok mélyebben és rugalmasabb formában rögzülnek a sportolókban. Így a társadalom kihívásainak minden színterén könnyebben tudnak megfelelni a sportvilágban pallérozódott fiatalok. Ezen értékeken kívül az élmény, amelyet egy életen át magukban hordoznak a fiatalok, felbecsülhetetlen. A csoportok elé támasztott elvárások mértéke magas színvonalú, amely igazodik a képességeikhez. Ennek köszönhetően szívesen végzik a feladatokat és segítik egymást. A csoportok hangulata nagyon jó, ahol szívesen mozognak tanítványaink.

A jövőbeli terveink legfontosabb mérföldköve egy az utánpótlásra épülő felnőtt csapat újbóli életre hívása. Első körben a másodosztály kihívásainak szeretnénk megfelelni, majd ezt a lépcsőt meglépve az elénk kerülő lehetőségeket megragadva akarjuk kiaknázni a bennünk rejlő potenciált. Továbbá a közvetlen agglomeráció bevonása a szakmai munkába, a helyi bázis szélesítése és megszilárdítása, a szakmai munka nemzetközi elvárásaihoz és a külföldi elit színvonalához való igazítása szintén az elsődleges feladatink közé tartozik az előttünk álló időszakban. Illetve a sportág ismeretanyagának szélesebb körben történő átadása, pedagógusok bevonása az oktatási folyamatba, sportszakemberek képzése (nem csak edzők) és elsősorban ezután is sikeres, egészséges és boldog szolnoki fiatalokat szeretnénk nevelni a röplabda által.

Csapatképek

Friss versenyeredmények

U19 – Női II. Osztály Kelet Bajnoka a Szolnoki Sportiskola! – 2021. május 2.

TFSE-Than – SZOLNOK SPC   0:3
(22:25, 16:25,19:25)

Miskolci VSC – Szolnok SPC    0:3

( 12:25, 9:25, 17:25)

Szolnok SPC – DVTK   3:0

( 25:14, 25:13 ,25:13)

Makai Péter vezetőedző: „Én úgy gondolom, hogy a befektetett munka előbb vagy utóbb meghozza az eredményeket. Gratulálok mind a három csapatnak, hiszen komoly erőpróbára kényszerítettek minket! Nem volt az olyan sima, mint azt a számok mutatják!

Mi alapvetően a magas szintű nyitásainknak és a jó védekezésünknek köszönhetjük a győzelmeket!

Örülök, hogy a lányok kezdik nem csak megérteni, hanem alkalmazni is azt amit gyakorlunk!

Rengeteg ilyen mérkőzésre van persze szükségünk, ami a mi és a klubunk fejlődését szolgálja! Bízom abban, hogy a jövőben magasabb szinten tudunk versenyezni!!!

Köszönjük mindenkinek a munkáját !!

A BAJNOKCSAPAT TAGJAI:
Gávris Zsófi, Berényi Petra, Barna Niki m, Rőczey Sacika, Bárdos Adélka, Csengusz Juli, Sz.Heni, Radeczky testvérek, Szécsi Anna, Zsolti bá (Szegedi Zsolt) és Jómagam!”

Szeretettel gratulálunk az egész csapatnak és felkészítő edzőiknek!